Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje papeža in patriarha Kirila I.: na potezi je Vatikan?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 09. 2022 / 09:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje papeža in patriarha Kirila I.: na potezi je Vatikan?
Cerkvena voditelja med srečanjem na Kubi. FOTO: Vatican Media

Srečanje papeža in patriarha Kirila I.: na potezi je Vatikan?

Po dveh neuspelih načrtovanjih za srečanje med papežem Frančiškom in moskovskim patriarhom Kirilom I. Ruska pravoslavna cerkev zdaj odgovornost prelaga na vatikansko stran.

»Žoga je zdaj na strani Vatikana,« je minuli konec tedna za rusko državno tiskovno agencijo RIA Novosti izjavil metropolit Antonij, vodja zunanjega urada pri moskovskem patriarhatu. Kot je dejal, je Sveti sedež prekinil priprave na junijsko srečanje na Bližnjem vzhodu in odtlej ni dal nobene nove pobude. Vatikan »ni storil ničesar, da bi do tovrstnega srečanja lahko prišli v Kazahstanu«, tako metropolit Antonij.

Rezultat srečanja med papežem in patriarhom mora biti pomemben, ploden dokument, skupna izjava.

Frančišek in Kiril I. se prejšnji teden v kazahstanski prestolnici Nursultan nista srečala, ker je patriarh odpovedal udeležbo na svetovnem kongresu religij. Srečanje je treba pripraviti s podobno skrbnostjo kot prvo srečanje med Kirilom in Frančiškom na Kubi leta 2016, je dejal Antonij: »Rezultat mora biti pomemben, ploden dokument, skupna izjava.« To ne sme biti srečanje ob robu nekega kongresa.

Metropolit je poudaril, da bi bil stik med papežem in patriarhom lahko »pomemben in koristen v sedanjih težkih svetovnih razmerah«. Kot kraj za njuno drugo srečanje bi bil po njegovih besedah primeren Jeruzalem. Papež Frančišek se je po lastnih navedbah vsekakor pripravljen srečati z moskovskim patriarhom.

Papež Frančišek patriarha Kirila posredno obtožuje, da je na poti, da postane »Putinov ministrant« in »državni klerik«.

Moskovski patriarh je z izjavami v podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v svetovni javnosti že večkrat povzročil ogorčenje. Kiril I. vedno znova poskuša upravičiti rusko agresivno vojno proti Ukrajini. Sredi letošnjega marca je vodji nacionalne garde, ki se je tam borila, med nekim bogoslužjem podaril ikono Device Marije.

Papež Frančišek je v pogovoru za medije, objavljenem meseca junija, pojasnil, da je bilo srečanje z moskovskim patriarhom v Jeruzalemu odpovedano po obojestranskem dogovoru - zaradi skrbi, da bi bilo »v veliki meri napačno razumljeno«. Obenem papež izkoristi vsako priložnost, da kritično oceni »nesmiselno vojno« in njene dobičkarje. V pogovoru je Kirila posredno obtožil, da je na poti, da postane »Putinov ministrant« in »državni klerik«.

Februarja 2016 sta se Frančišek in Kiril srečala na letališču v kubanski prestolnici Havani in izpostavila željo po tesnejšem sodelovanju. To je bilo prvo srečanje voditeljev Katoliške in Ruske pravoslavne cerkve v zgodovini.

Nalaganje
Nazaj na vrh