Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste si že ogledali dokumentarni film Kaj je to ženska?

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 05. 06. 2023 / 14:35
Oznake: Družba, Film, Starši, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2023 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste si že ogledali dokumentarni film Kaj je to ženska?
Prizor iz filma. FOTO: zajem zaslona

Ste si že ogledali dokumentarni film Kaj je to ženska?

Na spletu je na ogled dokumentarni film, ki s težavo išče odgovor na povsem preprosto vprašanje.

Konservativna ameriška medijska hiša Daily wire je junija lani objavila dokumentarni film režiserja Justina Folka, v katerem se konservativni politični komentator Matt Walsh odpravi iskat odgovor na vprašanje, kaj je to ženska. Zdaj je film brezplačno dostopen na spletu, a žal še brez slovenskih podnapisov.

Film si lahko ogledate na tej povezavi

V iskanju definicije za besedo ženska Walshu skozi ves dokumentarni film sledimo z enega konca ZDA na drugega in celo na drug konec sveta.

Čeprav se odgovor zdi jasen in preprost, ni imel lahkega dela! Pravzaprav je v ZDA zelo težko našel kogarkoli, ki bi mu bil na to vprašanje pripravljen odgovoriti brez izmikanja in praznih fraz. Srečal se je z mnogimi osebami, ki se profesionalno ukvarjajo z vprašanjem spola. Med njimi so recimo Gert Comfrey, družinska terapevtka za potrjevanje spolne identitete, Marcy Bowers, vodilna ameriška kirurginja za rekonstrukcijo spolnih organov, Michelle Forcier, pediatrinja za transspolne otroke, in profesor za spolne študije na univerzi v Tenessiju Patrick Grzanka. Gledalca preseneti, da osebe, ki se vsakodnevno ukvarjajo s spolom, ne znajo definirati ženskega spola. A po drugi strani tudi postavljanje istega vprašanja ljudem na ulici ne obrodi bogatejših sadov.

Walsh se poda tudi v preteklost in razkrije zgodovino teorije spola, opiše, kakšno vlogo sta pri tem imela t. i. seksologa Alfred Kinsey, ki je med drugim preučeval, kako orgazme doživljajo otroci, stari pet mesecev, in John Money, ki je skoval izraz spolna identiteta in čigar študija na bratih dvojčkih, ki naj bi dokazovala, da je spol privzgojen, ne pa prirojen, je povsem spodletela, saj sta kot mlada odrasla oba naredila samomor.

Zakaj je ta tema pomembna?

Kar nekaj sogovornikov je s precej jeze spraševalo Walsha, zakaj tako zavzeto išče odgovor na vprašanje, kaj je ženska. V intervjuju po izidu dokumentarca je pojasnil: »Teme nisem izbral sam, temveč je družba izbrala to kot svoj najpomembnejši projekt. Mi je pa tema zelo pomembna, saj posega v temeljno resnico. Ne moremo imeti civilizacije, ki ne pozna resnice. Pod spolno ideologijo si v resnici želijo promovirati, da ima vsak svojo resnico. Če lahko potrdimo, da sem samoustvarjeno bitje, ne glede na biologijo, sem lahko sam svoj bog v vesolju svoje resnice.«

Sprašuje se, kako dolgo bomo sploh še znali prepoznati objektivno resnico, če o njej ne bomo govorili ali se spraševali.

Odzivi na film

Filmski kritiki in večji mediji so vsi povsem ignorirali izid dokumentarnega filma, z izjemo revije Rolling Stone, ki je v recenziji Walsha obtožila provociranja, zavajanja in transfobije. Ko jim je Walsh očital, da so si ogledali le okrog 10 % filma (ker so jim poslali brezplačen spletni dostop, so v uredništvu lahko dostopali do tega podatka), pa so ga blokirali s svojih spletnih omrežij, recenzijo pa napravili dostopno le za naročnike.

Dokumentarec ima v spletni bazi vseh filmov (IMDB) zavidljivo oceno 8,6/10, zapisane recenzije pa so izključno dobre, kar da človeku misliti, da tisti, ki film ocenjujejo z manj kot 8 zvezdicami, nimajo pravih argumentov, s katerimi bi oceno podkrepili. Na strani Rotten tomatoes pa so gledalci filmu prisodili oceno 97/100.

A najbolj zgovorno je verjetno, da se je na Youtubu zvrstilo kar nekaj transspolnih oseb, ki so pohvalile dokumentarec. Edina kritika, ki so jo izpostavili, je, da Walsh ni vključil nobene uravnovešene in srečne transspolne osebe.

Pomanjkljivosti

Za ljudi, ki tematiko teorije spola spremljajo od blizu, bo dokumentarni film le potrditev vseh sumov, v kakšno smer se razvija zahodna družba. Vsi ostali bodo ob ogledu najverjetneje šokirani.

A najpomembnejše vprašanje glede dokumentarnega filma What is a Woman? je Walshu v svoji oddaji zastavil Piers Morgan: »Ali dokumentarni film prepričuje le prepričane ali doseže tudi druge ljudi, ki bi si po ogledu morebiti lahko premislili?« Walsh odgovarja, da se povsem zaveda, da to ni dokumentarni film, ki bo vse spreobrnil in bo s tem bitka končana.

Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh