Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število kristjanov na Kitajskem vztrajno narašča

Objava: 18. 08. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Število kristjanov na Kitajskem vztrajno narašča

Po prepričanju strokovnjakov je velik narastek kristjanov rezultat gospodarske rasti v državi, saj se je triinsedemdeset odstotkov kristjanov spreobrnilo po letu 1993 in le osemnajst odstotkov med letoma 1982 in 1992.

Število kristjanov na Kitajskem vztrajno narašča in bi kmalu lahko doseglo kar triindvajset milijonov vernikov, največ v kitajski zgodovini, raziskavo Kitajske akademije za družbene znanosti povzemajo pri vatikanskem radiu. Po raziskavi sodeč je katoličanov na Kitajskem 5,7 milijonov, ženske pa predstavljajo sedemdeset odstotkov celotne krščanske skupnosti. Po prepričanju strokovnjakov je velik narastek kristjanov rezultat gospodarske rasti v državi, saj se je triinsedemdeset odstotkov kristjanov spreobrnilo po letu 1993 in le osemnajst odstotkov med letoma 1982 in 1992. Med njimi je mnogo mladih in visoko izobraženih oseb.

Največ kristjanov živi na vzhodni obali Kitajske in ob reki Jangce. Gre za območja, ki so najgosteje naseljena in gospodarsko dobro razvita. Povečuje se tudi število cerkvenih zgradb. Trenutno je na Kitajskem več kot 55.000 tisoč cerkva, nekatere majhne, druge pa sprejmejo tudi okrog osem tisoč vernikov. Izredno naglo se je tudi povečalo povpraševanje po Svetem pismu. Do konca leta 2009 je bilo na Kitajskem izdanih več kot petdeset milijonov izvodov Svetega pisma. Raziskava pa prav tako ugotavlja, da se je povečalo tudi število vernikov pri drugih religijah, budimu, islamu in taoizmu.

Statistika pa se sklicuje zgolj na državno priznane verske skupnosti, kot je denimo 'Patriotsko združenje' katoličanov. Ob tem na Kitajskem obstaja tudi papežu zvesta 'Cerkev v podzemlju', ki po ocenah opazovalcev šteje okoli šest do osem milijonov vernikov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh