Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sto let v dobro dediščine

Za vas piše:
K. H.
Objava: 30. 09. 2013 / 14:07
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sto let v dobro dediščine

Sto let v dobro dediščine

Na Dnevih evropske kulturne dediščine od 28. septembra do 5. oktobra več kot 250 dogodkov v 90 slovenskih krajih.

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine, ki so v Sloveniji že 23. leto zapored, začeli pa so jih v soboto na gradu Rajhenburg, potekajo v znamenju posebnega jubileja: 100-letnice organiziranega varstva kulturne dediščine pri nas. Pred sto leti je namreč svojo službo deželnega konservatorja za Kranjsko nastopil dr. France Stele, seveda takrat v okviru dunajske cesarsko-kraljeve Centralne komisije za varstvo spomenikov.


Franc Stele, začetnik varstva kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine letos pri nas povezujejo več kot 160 muzejev, galerij, arhivov, knjižnic, šol in društev. Po besedah nacionalne koordinatorke dogodka, Nataše Gorenc, te dneve obišče običajno več kot 25.000 obiskovalcev. Vrstijo se številna predavanja, koncerti, literarni večeri, predstavitve, razstave ... koledar dogodkov najdete na spletni strani http://www.zvkds.si/sl/zvkds/dekd/novice/.

»Namen slovesnosti ob stoletnici v okviru Dnevov je dvojen. Najprej želimo širšo javnost seznaniti z delom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je poleg Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo naslednik leta 1913 ustanovljenega Urada za spomeniško varstvo s sedežem v Ljubljani. Predvsem pa hočemo pokazati, kako se je zavest o pomenu vseh vrst dediščine dandanes ukoreninila med državljankami in državljani Slovenije. To pa najbolje znajo povedati ljudje, ki dediščino cenijo in jo skušajo ohraniti za prihodnje rodove,« je zapisala Jelka Petrovič z ministrstva za kulturo.

Ob jubileju so na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območni enoti Ljubljana, pripravili pregledno razstavo Sto let v dobro dediščine na lani celostno prenovljenem brestaniškem gradu Rajhenburg. Na razstavi predstavljajo področja delovanja na vseh zvrsteh dediščine: arhitekturni, likovni, arheološki, etnološki, varovanje kulturne krajine, ter vse upravne postopke, ki se nanašajo na varovanje dediščine pri nas. Na razstavi so prikazani tudi nekateri uspešni primeri večjih sanacij, obnov in končnih predstavitev različnih objektov, s čimer želijo prikazati, da uspešno nadaljujejo delo naših prednikov in ga bogatijo z novimi vsebinami.


Na gradu Rajhenburg, kjer so odprli letošnje DVKD, si poleg razstave Sto let varstva dediščine lahko ogledate tudi razstavo o življenju trapistov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh