Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Jurij – vsestranski zavetnik

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 04. 2021 / 09:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2021 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Jurij – vsestranski zavetnik

Sv. Jurij – vsestranski zavetnik

God sv. Jurija obhajamo 23. aprila.

Župnijska cerkve sv. Jurija ob Ščavnici. FOTO: Ivo Žajdela.


Sv. Jurij gotovo velja za enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov. Čeprav o njegovem življenju nimamo zanesljivih podatkov, pa nam o njem pričajo mnoge različne legende, ki so se še posebej razširile v času viteštva in križarskih vojn.

Današnji godovnjak je najverjetneje prihajal iz Kapadokije, oba njegova starša sta bila dobra kristjana. Jurij si je izbral vojaški poklic in je hitro napredoval, hkrati z vojaškimi častmi pa je rasla tudi njegova globoka vera.

Ko se je začelo preganjanje, ki ga je bil deležen tudi on, ga je junaško prestajal. S svojim zaupanjem v Gospoda je spreobrnil mnogo ljudi. Njegovo telo (umrl naj bi z obglavljenjem) pa je dal cesar Konstantin prenesti v Lyddo in njemu v čast sezidati lepo baziliko.

»Njegov grob naj bi bil v palestinskem mestu Lydda (drugo ime: Diospolis), kjer napis že iz leta 368 poveličuje svetega in zmagoslavnega mučenca Jurija,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov.


Sv. Jurij. FOTO: Marjan Smerke.

Številne legende

Ena izmed legend pripoveduje, da naj bi sv. Jurij neko deklico in njeno dušo rešil iz zmajevih krempljev, zmaja pa ubil. Ta dogodek lahko simbolično predstavlja tudi zmago nad zlom in nevero ali poganstvom.

Od tod izhaja tudi najbolj znana upodobitev sv. Jurija, ki pa je v »korona« času dobila še drugo, nekoliko bolj šaljivo razlago. Ob tej upodobitvi je namreč – zaradi podobnosti s postopkom jemanja brisa pri testiranju na novi koronavirus – zapisano: »Sveti Jurij, zavetnik jemanja brisov za covid.«

Poleg omenjenega, novodobnega »zavetništva«, je sv. Jurij zavetnik še mnogočesa. Zaradi svojega imena, ki v grščini (Georgios) pomeni kmetovalca in vinogradnika, je postal zavetnik le-teh. Je priprošnjik proti vojnim nevarnostim in tudi eden izmed štirinajstih priprošnjikov v stiski.


Jurjevanje v Beli Krajini (arhivska fotografija). FOTO: Tatjana Splichal.

Zavetnik Ljubljane, Ptuja in Pirana

Na slovenskih tleh mu je posvečenih veliko cerkva in po njem nosi ime veliko krajev. Je zavetnik Ljubljane, Ptuja in Pirana. Na jurjevo pa so nekoč v zgodovini potekali tudi različni običaji, najbolj znano je jurjevanje v Beli Krajini, ki ponazarja tudi začetek pomladi.

Jure in Jurij – priljubljeni moški imeni

Tako »Jurij« kot njegova krajša različica »Jure« sta zelo priljubljeni moški imeni. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije imamo danes v Sloveniji 7.331 posameznikov z imenom Jure.

Najbolj priljubljeno je bilo to ime med letoma 1980 in 1990, potem pa je priljubljenost začela nekoliko upadati, čeprav se nahaja na lestvici moških imen še vedno kar precej visoko, na 62. mestu.

Približno polovico manj pa je Jurijev – teh je v Sloveniji trenutno 3.098, v zadnjih letih pa postaja to moško ime spet nekoliko bolj priljubljeno.


Preberite še:
- Iskrica: sv. Jurij, zavetnik jemanja brisov
- Sv. Neža
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan
- Sv. Blaž
- Sv. Apolonija
- Sv. Jožefina Bakhita
- Sveti Valentin

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh