Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta Hildegarda še danes opogumlja številne žene

Objava: 02. 09. 2010 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveta Hildegarda še danes opogumlja številne žene

Papež Benedikt XVI. je včerajšnjo splošno avdienco posvetil sveti Hildegardi iz Bingna, eni najpomembnejših nemškh mistikinj iz srednjega veka.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco v Castel Gandolfu spregovoril o sveti Hildegardi iz Bingna (1098-1179), ki jo je počastil kot izredno mistikinjo in zgledno redovnico. Kot je dejal sveti oče, njen zgled še danes opogumlja številne žene, da svoje življenje posvetijo Cerkvi. Nemška benediktinska redovnica pa je zgled za to, da so tudi v srednjem veku živele pomembne ženske figure, ki so izstopale po svoji svetosti in izobraženosti.

Sveta Hildegarda iz Bingena je po papeževih besedah velika ženska prerokinja, ki govori tudi današnjemu času, in sicer s svojo pogumno sposobnostjo razločevanja znamenj časa, s svojo ljubeznijo do stvarstva, s svojim zdravljenjem, svojo poezijo in glasbo ter s svojo ljubeznijo do Kristusa in njegove Cerkve, čeprav ranjene z grehi duhovnikov in vernikov. Sveta Hildegarda velja za eno najpomembnejših nemških mistikinj krščanskega srednjega veka. Rojena je bila v kraju Rupertsberg pri Bingnu. O svojih videnjih, zaradi katerih je dobila naziv ‘nemška prerokinja’, je napisala več književnih del.

Sveta Hildegarda je bila za svetnico razglašena v 15. stoletju, njen god pa v katoliški Cerkvi obhajamo 17. septembra. Papež je na začetku kateheze o sveti Hildegardi, o kateri bo govoril tudi naslednjo sredo, izpostavil apostolsko pismo papeža Janeza Pavla II. ‘O dostojanstvu žensk’ iz leta 1988, v katerem je poudarjena dragocena vloga ženske v življenju Cerkve.

Sveti oče je več kot pet tisočim vernikom, ki so se včeraj zbrali v Castel Gandolfu, spregovoril na osrednjem trgu pred apostolsko palačo in ne na dvorišču palače, kjer sicer običajno potekajo splošne avdience.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh