Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Termin za papežev obisk pri Benediktu XVI. še ni določen

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 03. 2013 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Termin za papežev obisk pri Benediktu XVI. še ni določen

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Lombardija se je papež včeraj odjavil iz rimskega gostišča, v katerem je bival v času pred konklavom.

Termin za obisk novega papeža Frančiška pri njegovem predhodniku Benediktu XVI. v Castel Gandolfu zaenkrat še ni določen. Do obiska bo vsekakor prišlo, je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu. Papež Frančišek je že na večer svoje izvolitve opravil telefonski pogovor z Benediktom XVI.

Sprva je bilo rečeno, da bo novi papež že včeraj obiskal papeško letno rezidenco v Albanskem gričevju, zaradi česar se je na osrednjem trgu v Castel Gandolfu zbralo precejšnje število vernikov in časnikarjev.

Po navedbah p. Lombardija se je novi papež včeraj odjavil iz rimskega gostišča, v katerem je bival v času pred konklavom. Ob vrnitvi iz bazilike Marije Snežne se je spotoma ustavil v ‘Casa del Clero’ v ulici Via Scrofa v bližini Trga Navona. Pozdravil je uslužbence, vzel svojo potovalko in poravnal račun – da bi s tem postavil ‘dober zgled’, kot je pojasnil p. Lombardi. V času konklava je kardinal Bergoglio, tako kot ostalih 114 kardinalov volilcev, prebival v Gostišču sv. Marte.

Sinoči je papež Frančišek želel odstraniti pečat s papeškega stanovanja v Apostolski palači, je še dejal p. Lombardi. V vatikanskem Gostišču sv. Marte bo novi cerkveni poglavar bival le krajši čas. Stanovanje, ki ga je doslej uporabljal Benedikt XVI., ni potrebno temeljite prenove, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik. Prvo javno molitev angelovega češčenja v nedeljo naj bi papež po Lombardijevih besedah že molil z okna svoje delovne sobe.

V sredo zvečer je papež Frančišek zavrnil vožnjo iz Sikstinske kapele v Gostišče sv. Marte s pripravljeno limuzino z registrsko oznako SCV-1. “Pripeljal sem se z avtobusom in skupaj s kardinali se bom z avtobusom tudi vrnil”, naj bi po besedah p. Lombardija dejal novi cerkveni poglavar.

Na vprašanje o poznavanju tujih jezikov nekdanjega argentinskega primasa je p. Lombardi odgovoril, da novi papež poleg maternega jezika španščine govori tudi italijansko, nemško, angleško in francosko. Razumel in bral naj bi po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika tudi portugalščino.

Papež Frančišek je s svojim novim pastirskim slogom zagotovo poskrbel za kakšno potno srago med vatikanskimi uslužbenci in varnostnimi silami, je pojasnil p. Lombardi v luči celodnevnega dogajanja. Pripadniki švicarske garde, vatikanske žandarmerije, pa tudi italijanskih varnostnih sil se bodo morali prilagoditi novim okoliščinam.

Argentinec v tem pogledu malce spominja na Poljaka Janeza Pavla II., ki je s svojim pohajkovanjem med množicami vernikov in s spontanimi izleti iz Vatikana vedno znova znal poskrbeti za presenečenje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh