Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tradicija iz preteklosti: Nedelja Svete Trojice na Kovku

Za vas piše:
Bogdan Vidmar
Objava: 15. 06. 2022 / 11:40
Oznake: Slovenija, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tradicija iz preteklosti: Nedelja Svete Trojice na Kovku
Utrinek iz preteklosti (11. junij 2022). FOTO: Arhiv avtorja

Tradicija iz preteklosti: Nedelja Svete Trojice na Kovku

V nedeljo, 12. junija, je bil na Kovku lepa slovesnost. Svete maše se je udeležilo okoli 200 ljudi, med njimi tudi številni pohodniki, ki so prišli na Goro peš.

Pobudnica za sveto mašo ob stoletnici je bila šolska sestra Mihaelka Vidmar, ki je odraščala na Taloški domačiji, v okviru katere je tudi gozdna jasa Pod novo potjo v Čenčji dolini.

Sveto mašo je vodil koprski škof Jurij Bizjak ob somaševanju devetih duhovnikov: Peter Černigoj, Milan Pregelj, Ivan Bajec, Pavle Bajec, Janko Kosmač, Marjan Škvarč, Marko Kos, Blaž Lapanja, Bogdan Vidmar.

Tako prva sveta maša pred stotimi leti kakor tudi vse naslednje so vsaka na svoj način bile za naš narod in za našo domovino – da bi se vsi Slovenci tako radi vračali v svoje rodne kraje, kakor se vi radi vračate na Angelsko Goro. (Jurij Bizjak)

Homilija škofa Jurija Kovk 12 6 2022.docx

Pri maši je pripeval Otliški župnijski cerkveni pevski zbor s pridruženimi pevci iz Šturij in Podrage, pod vodstvom Katarine Vidmar.

Kako prav in lepo je, da smo počastili Sveto Trojico, ki nas uči medsebojnega spoštovanja in ljubezni.

Na začetku svete maše je vse udeležence pozdravil colski župnik Peter Černigoj, ki zaradi bolezni Alojzija Šinkovca, upravlja tudi župnijo Otlica. Na koncu svete maše se je zahvalil Bogdan Vidmar. Farani so škofu Juriju ob 10-letnici njegove službe koprskega škofa, izročili darilo (štola, sir).

Vipavska dolina. FOTO: Andrej Praznik

Zelo prav je prišla velika lopa, garaža zraven Taloške domačije, kjer so bile postavljene gasilske mize in smo hkrati lahko sedli skoraj vsi udeleženci svete maše. To je glede na pretekla leta velika pridobitev, za katero je zaslužen sedanji gospodar Taloške domačije, Kristijan Vidmar. Prav tako je pridobitev tudi nov odsek ceste, na desni strani lope, ki olajša pot proti »naravni baziliki«, tako da sedaj ni potrebno hoditi okoli Taloške hiše.

Znamenito Otliško okno. FOTO: Ivo Žajdela

Naši predniki so se zbrali na gozdni jasi na Angelski gori v času, ko so slutili težke čase, ki so prihajali. Sveto mašo so Pod novo potjo ponovili še naslednje leto, potem pa to ni bilo več mogoče. Tudi časopis Goriška straža, ki je o sveti maši poročal, je prenehal izhajati. Fašistični pritisk je naraščal. Prej kot v dvajsetih letih se je začela 2. svetovna vojna.

Sveta Trojica, zahvaljujemo se ti, za lepo domovino. Želiš, da v njej živimo. Ti nas učiš govoriti, hoditi, delati in praznovati. Slavimo te ker nas vabiš k sebi, nas ljubiš in vzgajaš.

Menim, da je po sto letih situacija zelo podobna ali pa morda še težja. Dejansko že poteka svetovna vojna, saj vojna v Ukrajini ni le zadeva Ukrajine in Rusije, temveč so vanjo vpletene tudi druge svetovne velesile, tudi Evropa in ZDA. Človeštvu grozi velika katastrofa.

Nalaganje
Nazaj na vrh