Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oči vsega sveta uprte v Ukrajino

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 02. 2022 / 08:24
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2022 / 15:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oči vsega sveta uprte v Ukrajino
Shod v podporo Ukrajini se je odvijal tudi v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Oči vsega sveta uprte v Ukrajino

Vojna v Ukrajini se nadaljuje.

Varnostni svet ZN v petek, 25. februarja, pričakovano ni potrdil predloga resolucije z obsodbo ruskega napada na Ukrajino, saj je Rusija, stalna članica Varnostnega sveta, izkoristila pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami Varnostnega sveta.

Za predlog resolucije je glasovalo 11 od 15 članic Varnostnega sveta ZN. Kitajska se je skupaj z Indijo in Združenimi arabskimi emirati vzdržala, Rusija pa je glasovala proti. Namen glasovanja je bil, da se države javno opredelijo do ruske agresije. 

K molitvi za mir sta povabila tudi papež Frančišek in ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Predlog resolucije je najostreje obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini in zahteval, naj se nemudoma ustavi, ruske enote pa naj se takoj umaknejo nazaj v Rusijo. Predlog je prav tako izrazil trdno podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Generalna skupščina ZN bo prihodnji teden razpravljala in glasovala o podobni resoluciji, kjer pa Rusija nima pravice do veta.

Danes začele veljati nove sankcije EU proti Rusiji

Po objavi v uradnem listu EU pa je danes začel veljati drugi sveženj sankcij proti Rusiji, ki jih je zaradi agresije proti Ukrajini potrdila EU in so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Nov sveženj vključuje tudi sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Obsežne sankcije se nanašajo na ruski energetski, finančni in prometni sektor ter prepovedujejo izvoz kritičnih tehnologij in programske opreme iz Evrope v Rusijo.

Ukrajinci odbili ruski napad na eni od glavnih avenij v Kijevu

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v soboto zjutraj odbila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev, poročajo tuji mediji. Rusi naj bi skušali prodreti po aveniji Zmage, vendar so napad odbili.

Evropski cerkveni voditelji pozivajo: »Ustavite norost vojne«

Zelenski napoveduje nadaljevanje boja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po nočnem napadu ruske vojske na ukrajinsko prestolnico Kijev zagotovil, da ostaja tam in da se bodo borili naprej. 

»Še vedno sem tu. Ne bomo položili orožja. Branili bomo svojo državo, ker je naša resnica naše orožje,« je povedal po poročanju tujih medijev. »Naša resnica je, da je to naša država, da so to naši otroci in branili bomo vse to.« 

Premier Janša za danes sklical svet za nacionalno varnost

Premier Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo spregovorili »o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino«, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier Janez Janša. FOTO: Vlada RS

Predsednik vlade je na sejo povabil predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco in predsednika največje opozicijske stranke v DZ Marjana Šarca. Poleg njih pa še direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša

Od začetka ruske invazije na Poljsko prispelo 100.000 beguncev 

Od začetka ruske invazije ta teden je iz Ukrajine na Poljsko prispelo že okoli 100.000 beguncev, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

Slovenka v Kijevu: »Ukrajinci imajo neverjeten pogum«

Poljska lahko na meji vsak dan sprejme do 50.000 beguncev iz Ukrajine, je zagotovil Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev, ki so do zdaj prispeli na Poljsko, žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let, in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko.

O vojni v Ukrajini tudi evropski ministri za energetiko

Zaradi vojne v Ukrajini se bodo v ponedeljek na izrednem zasedanju v Bruslju sestali ministri držav EU, pristojni za energetiko, poročajo tuji mediji. Več držav članic, med njimi Nemčija, Madžarska in Italija, je namreč močno odvisnih od ruskega plina. Srečanju ministrov bo predsedovala francoska ministrica za ekološki prehod Barbara Pompili.

Komentar: Davno svarilo pred Putinom

Vlada ruskim letalom prepovedala uporabo zračnega prostora

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je vlada na današnji dopisni seji prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora letalom, ki so registrirana v Rusiji, in operatorjem s sedežem v Rusiji, ki jim je licenco izdal pristojni ruski organ. Sklep začne veljati danes in »bo veljal do prenehanja razlogov zanj,« so sporočili z vlade. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je ta odločitev v skladu s prvim odstavkom 11. člena zakona o letalstvu, da se zagotovi obrambne interese Republike Slovenije v zvezi s trenutno krizo v Ukrajini.

Prav tako je vlada je danes sklenila, da bo Slovenija v letu 2022 Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Delovanje ICRC v Ukrajini je usmerjeno v zagotavljanje zdravniške oskrbe, dostopa do vode in drugih osnovnih storitev, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh