Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upokojenci sporočajo: čas je za pravično in pošteno Slovenijo!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 04. 2024 / 06:27
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2024 / 06:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Upokojenci sporočajo: čas je za pravično in pošteno Slovenijo!
Prireditelji danes pričakujejo najbolj množično udeležbo doslej. FOTO: Tatjana Splichal

Upokojenci sporočajo: čas je za pravično in pošteno Slovenijo!

Po dobrih dveh mesecih bodo slovenski upokojenci spet vstali in opozorili nase in na svoje težave na vseslovenskem protestnem shodu na ljubljanskem Trgu republike, že enajstem zapovrstjo.

Shod bo danes, v četrtek, 25. aprila 2024, z začetkom ob 15. uri, že pol ure prej pa se bodo udeleženci zbrali pred RTV Slovenija in zahtevali, da prednje stopijo Zvezdan Martić, Goran Forbici in Helena Milinković in jim pojasnijo »ignoranco našega dela, shodov in prizadevanj za poštene pokojnine«, kot pravi pobudnik shodov Pavel Rupar, predsednik novonastale stranke Glas upokojencev Slovenije.

Nešteto zastav in transparentov

Shod se bo nadaljeval po ljubljanskih ulicah do Trga republike, kjer Rupar pričakuje nešteto slovenskih zastav, transparentov in glasnega sodelovanja vseh. »Naj se slišijo piščali, sirene, bobni, pokrovke. To pot nam bodo podporo izrazili znani obrazi z leve in desne politike, govori bodo zajeli mlade, starejše, kmete, ki jih žejne vozijo čez vodo, in delavce, ki stavkajo,« poudarja Rupar.

Pričakujejo rekordno udeležbo

»Naj bo 11. protestni shod prelomen trenutek naše borbe za nas vse! V boju za dostojanstvo in dostojno življenje se borimo skupaj. Prišli boste zase, za svoje dobro, zato pričakujemo največjo udeležbo doslej,« je še podčrtal Rupar. Še večjo udeležbo torej kot nazadnje februarja, ko je bila rekordna. Shod bodo končali do 17. ure, v primeru slabega vremena pa nekoliko prej.

Pogovor z Andrejem Peterletom

Najavljenih je nad 40 avtobusov z vseh koncev države. Da še niso na cilju, da pa so mu vsakič bližje, izpostavlja tudi podpredsednik in glavni regijski koordinator Inštituta 1. oktober Andrej Peterle, ki je v pogovoru za spletno Družino pojasnil še, zakaj novonastala upokojenska stranka ne bo sodelovala na junijskih volitvah v Evropski parlament in kaj bodo glavni poudarki današnjega protesta.

Odgovarjal je podpredsednik in glavni regijski koordinator Inštituta 1. oktober Andrej Peterle.

Večkrat je vaš predsednik že dejal, da bo morda naslednji protestni shod upokojencev tudi zadnji, pa se shodi še kar nadaljujejo. Ste že kaj bližje cilju?

Res je, Pavel Rupar večkrat omenja tudi to možnost, a je vse skupaj samo v pozivu, naj ljudje podpirajo proteste, se jih udeležujejo, saj gre vendarle za naše in vaše pokojnine, ki so prenizke, delavci, ki so garali 40 let, pa izkoriščani. Vsekakor so nam upokojenci in tudi tisti, ki jih skrbi njihovo tretje življenjsko obdobje, torej delavci in mladi, na zadnjem, 10. protestu dali vedeti z največjo udeležbo doslej. Zato nam to daje moč, zagon in obvezo, da proteste nadaljujemo vse dotlej, dokler ne bodo pokojnine pravične in vredne dostojnega življenja.

Katere vaše zahteve so bile v tem letu in pol realizirane?

Doslej so trenutno vladajoči realizirali zelo malo. Vsi vemo, kako je bilo z našim predlogom zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki so ga koalicijski poslanci zavrnili kot populističnega in neuresničljivega. Vsekakor smo s protesti dosegli, da se je pokojnina polno uskladila z inflacijo in da so upokojenci prvič v zgodovini Republike Slovenije dobili božičnico – čeprav zelo skromno, je bilo pa vsaj nekaj! Protesti in naše zahteve so legitimno početje in izražanje nezadovoljstva, od vladajočih pa pričakujemo, da nam vsaj malo prisluhnejo in uresničijo naše zahteve.

Ni vas najti na javnomnenjskih raziskavah. Mar ne bi bile ravno evropske volitve idealna priložnost, da bi se stehtali in preverili dejansko podporo?

Blokada medijskega prostora v zvezi z nami je popolna. Sam osebno tudi dobivam razne javnomnenjske raziskave, kjer smo tudi mi kot možnost za izbiro, vendar potem teh rezultatov ne dajo v javnost. Res je, evropske volitve bi bile prava anketa in pokazatelj, kakšno podporo imamo. Bi bila pa taka anketa zelo draga, finančnih sredstev za kampanjo nimamo, pa tudi, če bi jih imeli, bi jih rajši namenili slovenskim upokojencem, ki so v težkem položaju.

Andrej Peterle: Res je, evropske volitve bi bile prava anketa in pokazatelj, kakšno podporo imamo. Bi bila pa taka anketa zelo draga, finančnih sredstev za kampanjo nimamo, pa tudi, če bi jih imeli, bi jih rajši namenili slovenskim upokojencem, ki so v težkem položaju. FOTO: osebni arhiv

Odločili ste se, da na evropskih volitvah ne boste nastopili. Kaj sporočate volivcem, ki so želeli glasovati za vas?

Na evropske volitve ne gremo. Bomo pa podprli dva kandidata, po enega z vsakega političnega pola, razen tistih s skrajne levice in desnice. Ljudem polagamo na srce, naj pridejo na volitve in podprejo tiste, ki bodo zanje kaj dobrega naredili, ki se bodo v Evropi borili zanje, za njihove pravice in boljši standard.

V čem vidite razlog, da se vam ponavlja, da ob istem času in na istem mestu kot vi pripravi novinarsko konferenco tudi civilna družba »z drugega brega«?

Našo zadnjo novinarsko konferenco so, tako kot doslej, provocirali zlasti tisti, ki jim ni mar za upokojenke in upokojence, ki se jim gre samo za politične točke in diskreditacijo tistih, ki se borijo za pravično Slovenijo. Nas to res žalosti – namesto da bi se združili in delovali vzajemno, nam mečejo polena pod noge. Razne nevladne organizacije, ki so milijonsko financirane od vlade, so samo orodje vladajočih za njihove interese. V Sloveniji razen nas ni niti ene prave ljudske iniciative, ki bi se borila za narodov blagor in našo domovino.

Kakšno bo osnovno sporočilo današnjega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev?

To bo naš že 11. vseslovenski protest. Pozivamo vse nezadovoljne državljane, da se nam pridružijo. Na tem protestu bomo zahtevali dodatno 5,4-odstotno uskladitev pokojnin, oprostitev plačevanja RTV-prispevka za upokojence in objektivno poročanje javne hiše, zahtevali bomo tudi popravo krivice, ki se je zgodila s tem, da je skoraj 100.000 upokojencev dobilo osnovo za izračun pokojnine 57,25 %, odpravo kraje vdovskih pokojnin po umrlem, 100-odstotni dvig regresa za upokojence in odpravo kraje pokojnin še zaposlenim upokojencem. Če nam vlada teh zahtev ne uresniči, zahtevamo njen odstop. Dovolj je bilo izigravanja Slovenci in Slovencev! Čas je za pravično in pošteno Slovenijo!

Nalaganje
Nazaj na vrh