Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V L'Aquili začenjajo z reševanjem umetnin

Objava: 15. 04. 2009 / 09:07
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V L'Aquili začenjajo z reševanjem umetnin

V italijanski L'Aquili, ki jo je pred devetimi dnevi prizadel hud potres, so začeli s sistematičnim popisovanjem škode, nastale na cerkvah. V ponedeljek so posebne policijske enote s pomočjo gasilcev in enot civilne zaščite rešili zaklade l'aquilske stolnice iz škofijskega muzeja, ki mu grozi udor. Večji del zlatarskih umetnin so uspeli rešiti, številne slike pa so močno poškodovali padajoči okruški, je za dunajsko katoliško agencijo Kathpress povedal tiskovni predstavnik l'aquilske škofije.

Ohranjene kelihe, oltarne križe, kadilnice in relikviarije bodo zaenkrat shranili v Rimu na posebnem oddelku karabinjerjev, ki je pristojen za zaščito kulturne dediščine; takoj, ko bo mogoče, jih bodo vrnili v L'Aquilo. Natančne ocene povzročene škode na kulturnozgodovinskih spomenikih v cerkvah zaenkrat še niso uspeli podati, saj bo za popis potrebnih kar nekaj dni.

Številne stavbe izmed 40 cerkva in samostanov v zgodovinskem središču L'Aquile so močno poškodovane. Potres je posebej prizadel fasade in kupole nad oltarji in trenutno ni v L'Aquili niti ene cerkve, ki bi bila dovolj varna za maševanje.

V nadškofiji L'Aquila je 170 župnijskih cerkva, nekatere izmed njih pa imajo visoko kulturnozgodovinsko vrednost. Že na veliki četrtek so v močno poškodovani romanski baziliki Santa Maria di Collemaggio pod obokom našli nedotaknjen relikviarij papeža Celestina V.(1210-1296).

Sveti sedež je v tem času pozval zasebnike in ustanove, naj 'posvojijo' poškodovane sakralne umetnine s področja Abruzzov. Slike in druge umetniške stvaritve iz poškodovanih cerkva bi bilo potrebno takoj prenesti na varno in restavrirati, kar bi prav tako pomenilo neke vrste solidarnost – v luči kulturne dediščine. Umetnine naj bi prevzele ustrezne strokovne delavnice. Pobudo iz Vatikana so pozdravili tudi v združenju italijanskih restavratorjev.

L'aquilski nadškof Giuseppe Molinari pa je predlagal, da bi države, ki so ponudile svojo pomoč potresnemu območju, lahko prevzele stoške restavriranja posamezne cerkve. Poškodovane so namreč vse cerkve v L'Aquili, začenši s stolnico. Sponzor iz tujine bi bil v veliko pomoč, meni nadškof Molinari.

Italijanski minister za kulturo je sporočil, da je vlada premierja Berlusconija takoj namenila 15 milijonov evrov za restavriranje poškodovanih umetnin. Potrebna bodo leta, preden bo vse obnovljeno ali pa celo na novo zgrajeno. Ministrstvo za kulturo je odprlo račun, kjer bodo zbirali sredstva za restavriranje; v L'Aquilo pa so poslali strokovnjake, ki so sodelovali že pri restavriranju bazilike v Assisiju, poškodovane v rušilnem potresu, ki je stresel Umbrijo leta 1997.

Velik del srednjeveških spomenikov in cerkva v abruški prestolnici L'Aquili je močno poškodovan. Najhuje sta prizadeti bazilika Santa Maria di Collemaggio iz 13. stoletja in monumentalna bazilika sv. Bernarda Sienskega iz 15. stoletja. Pri potresu se je zrušila cerkvena kupola, poškodovana pa je tudi l'aquilska stolnica.

Pomoč prizadetemu območju prihaja tako iz Italije kot tudi iz tujine, nekaj cerkva pa je že dobilo svoje 'pokrovitelje', ki bodo bdeli nad finančno obnovo umetnin.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh