Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V nedeljo bo na Kosovem ustoličen novi srbski patriarh Irinej

Objava: 01. 10. 2010 / 12:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V nedeljo bo na Kosovem ustoličen novi srbski patriarh Irinej

Kosovski predstavniki se slovesnosti ne bodo udeležili, prireditelji v samostanu patriarhov v Peči pa sicer pričakujejo okoli deset tisoč ljudi, med njimi štiristo uradnih gostov.

V nedeljo bodo v Peči na Kosovem in Metohiji, na zgodovinskem sedežu srbskih patriarhov, slovesno ustoličili srbskega pravoslavnega patriarha Irineja. Svet srbske pravoslavne Cerkve, ki mu pripada vseh petinštirideset škofov, je to odločitev sprejel že maja letos.

Patriarh Irinej je kot novi poglavar srbske pravoslavne Cerkve svoj položaj nastopil 22. januarja letos, slovesno bogoslužje so tedaj obhajali v beograjski katedrali. Ker pa je tradicionalni sedež patriarhov srbske pravoslavne Cerkve od srednjega veka dalje v samostanu patriarhov v Peči na zahodu Kosova in Metohije, bodo novega patriarha ustoličili prav tam.

Srbski patriarh nosi tudi naslov 'peški nadškof' in 'beograjsk0-karlovški metropolit'. Njegova dejanska škofija je Veliki Beograd, medtem ko je v Sremskih Karlovcih v severni Srbiji danes sedež sremskega škofa. Kosovo in Metohija sicer pripadata raško-prizrenski škofiji, samostan v Peči pa je v pod neposredno pristojnostjo srbskega patriarha.

Nedeljsko ustoličenje v Peči pa bo potekalo brez prisotnosti predstavnikov kosovske vlade. Minuli ponedeljek je namreč odstopil kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, čigar navzočnost na slovesnosti bi srbska pravoslavna Cerkev po nekaterih virih ne le sprejela, ampak bi si je celo želela.

Peč je bil do leta 1690 sedež leta 1346 ustanovljenega srbskega patriarhata. Danes v mestu živi okoli stoosemdeset tisoč prebivalcev, večina od njih je Albancev. V zahodnem delu mesta leži v sklopu samostana patriarhov cerkev sv. Nikolaja iz 11. stoletja, kjer bo potekalo slovesno ustoličenje patriarha Irineja. Samostan varujejo enote KFOR-ja.

V 19. stoletju je srbski patriarhat 'ugasnil', leta 1920 pa je beograjski metropolit kot poglavar srbske pravoslavne Cerkve ponovno prevzel naziv patriarha.

Na slovesnosti v Peči pričakujejo več kot deset tisoč ljuid, od tega okoli štiristo uradnih gostov. Slovesnemu ustoličenju bo prisostvovala celotna srbska vlada. Vatikan bo v Peči zastopal novi predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti kristjanov, nadškof Kurt Koch. Na slovesnost so vabljeni tudi najvišji predstavniki katoliške in islamske verske skupnosti na Kosovem.

Kot varnostni ukrep bodo ves čas v stanju pripravljenosti KFOR-jeve enote, za normalen potek mestnega prometa pa bodo v nedeljo v Peči pristojni pripadniki kosovske policije.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/B36DF4617F4D8A6EC12576D900742831?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh