Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Peruju ponovno razpravljajo o smrtni kazni

Objava: 19. 08. 2010 / 06:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Peruju ponovno razpravljajo o smrtni kazni

Smrtna kazen je bila v Peruju odpravljena leta 1979, izjema velja le za hudo izdajo v primeru vojne.

V luči naraščajočega nasilja se je v Peruju ponovno razvnela nova razprava o vnovični uvedbi smrtne kazni za storilce spolnih zločinov in morilce otrok. Povod za razpravo je bila izjava perujskega predsednika Alana Garcie v začetku tedna, na katero se je odzval nekdanji predsednik Perujske škofovske konference, škof Luis Bambaren, ki je v mesecu aprilu s podobno izjavo sam poskrbel za naslovnice perujskih časnikov, vendar je svoje mnenje kasneje spremenil.

Bambaren, upokojeni škof v Chimbotu, zagovarja dosmrtno ječo brez možnosti pomilostitve. Škof obžaluje, da je do razprave ponovno prišlo 'zaradi volilne kampanje', saj perujske državljane v oktobru čakajo regionalne volitve, aprila prihodnje leto pa bodo izvolili novega predsednika.

Minuli ponedeljek se je predsednik Garcia ponovno zavzel za uvedbo smrtne kazni za storilce spolnih zločinov, morilce mladoletnih oseb in težje zločince. Pred časnikarji v Limi je izjavil: 'Petdesetim posiljevalcem otrok sem sam pripravljen odsekati glavo.' Za nekatere zločine je potrebno plačati z življenjem, je prepričan državnik, goreč katoličan, ki je znan po svojih populističnih izjavah. Kot vzor je Garcia omenil Kitajsko, kjer naj bi v preteklem letu ustrelili okoli pet tisoč zločincev. Preračunano v odstotek prebivalcev Peruja bi to pomenilo, 'da bi pri nas na leto postrelili več kot sto kriminalcev'.

Po navedbah Garcie si osemdeset odstotkov državljanov želi ponovne uvedbe smrtne kazni v ustavi. Zato, kot pravi, podpira zakonsko pobudo, ki so jo minuli teden predstavile desnosredinske stranke. Pravosodni minister Victor Garcia pa se sklicuje na ratificiran mednarodni sporazum, ki so ga podpisali tudi Perujci, in ki izključuje uvedbo smrtne kazni v državni pravosodni sistem. Iz tega razloga najnovejša zakonska pobuda pravzaprav nima nikakršnih možnosti za potrditev, meni pravosodni minister.

Smrtna kazen je bila v Peruju odpravljena leta 1979. Izjema velja le za hudo izdajo v primeru vojne. Številne države v Latinski Ameriki so smrtno kazen brezpogojno odpravile.

Predsednik Garcia je ponovno uvedbo smrtne kazni zahteval že leta 2006, kar pa je v Peruju poskrbelo za ostre kritike. Borci za človekove pravice in predstavniki Cerkva so svarili pred zakonom izpred leta 1979. Kot so tedaj dejali perujski škofje, je dolžnost države, da ščiti človeško življenje in da nudi učinkovit pravni sistem.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh