Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V poljski predsedniški kapeli blagoslovili spominsko tablo preminulemu predsedniku Kaczynskemu

Objava: 09. 09. 2010 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V poljski predsedniški kapeli blagoslovili spominsko tablo preminulemu predsedniku Kaczynskemu

Spor glede gradnje spomenika za žrtve nesreče pri Smolensku in glede spominskega križa pred predsedniško palačo še kar traja.

Skoraj pet mesecev po letalski nesreči pri Smolensku so v kapeli predsedniške palače v Varšavi postavili spominsko tablo, posvečeno nekdanjemu predsedniku Lechu Kaczynskemu, njegovi ženi Marii in dvanajstim članom predsedniškega kabineta, ki so v nesreči izgubili življenje. Varšavski nadškof Kazimierz Nycz je spominsko obeležje minuli torek blagoslovil v navzočnosti novega poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega in svojcev žrtev.

Nadškof Nycz je kapelo označil kot najprimernejši kraj, kjer lahko počastijo spomin na umrle v tragični nesreči. Spor glede gradnje spomenika za skupno šestindevetdeset žrtev nesreče in glede spominskega križa pred predsedniško palačo pa še kar traja. Nekdanji sodelavec preminulega predsednika, Witold Waszczykowski, je za medije kritično pripomnil, da je spominsko obeležje postavljeno prepozno in da je to premalo.

Predsednik Komorowski zavrača postavitev spomenika pred predsedniško palačo. Leseni križ želi v dogovoru z varšavsko nadškofijo preseliti v sosednjo cerkev sv. Ane. Temu pa ostro nasprotujejo katoliški nacionalisti in pred predsedniško palačo nenehno stražijo. V začetku avgusta so protestniki z blokadami preprečili prevoz križa od palače do cerkve.

Ob vsem tem se na Poljskem zaostruje razprava o ločitvi Cerkve in države, zaradi katere je sploh prišlo do spora glede postavitve spominskega križa. Opozicijski socialni demokrati so minuli Ponedeljek zahtevali ukinitev verskega pouka v šolah. Denar, namenjen učiteljem verskega pouka, naj bi po njihovem mnenju raje namenili pouku informatike, saj naj bi v šolah bolj potrebovali prenosne računalnike kot vero. Liberalno-konzervativna vladna koalicija in Cerkev predlog odločno zavračata.

Tiskovni predstavnik Poljske škofovske konference, Jozef Kloch, je za nemško katoliško agencijo KNA izjavil, da katoličani ne smejo postati drugorazredni državljani. Pobuda socialnih demokratov po njegovem mnenju nima nikakršnih možnosti za uspeh. Stranki naj bi šlo zgolj za to, da pred bližajočimi se volitvami vzbudi pozornost volilcev.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/9C9C0F3FA29DC048C125777D002AEB9B?OpenDocument

Na fotografiji: preminuli poljski predsednik Lech Kaczynski

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh