Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Tripoliju vlada ‘že skoraj grozljiv mir’

Objava: 14. 03. 2011 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Tripoliju vlada ‘že skoraj grozljiv mir’

Po besedah škofa Martinellija želijo libijske oblasti narediti vtis, da je vse v najlepšem redu.

V libijski prestolnici Tripoli po besedah tamkajšnjega škofa Giovannija Innocenza Martinellija trenutno vlada ‘že skoraj pošasten mir’. Libijske oblasti želijo narediti vtis, da je vse v najlepšem redu, vendar je položaj precej daleč od normalnega, je škof Martinelli minuli petek povedal za vatikansko misijonsko tiskovno agencijo Fides.

Škof je opozoril tudi na usodo več tisočih nelibijskih Afričanov v deželi, ki zaradi pomankljivih dokumentov niso mogli zapustiti države in zdaj živijo v nezavidljivih razmerah. Katoliška Cerkev skuša tem ljudem pomagati tako, da jih je postavila na vrh prednostnega seznama pomoči potrebnih in si prizadeva, da bi jim bilo omogočeno zapustiti državo. Po škofovih besedah je v Libiji trenutno med drugim zabeleženih dva tisoč petsto Eritrejcev. Podpore so deležne predvsem družine z otroki, vendar so možnosti deželne Cerkve precej omejene. Kot je dejal škof, po rodu iz Italije, Cerkev vendarle ni komisariat za begunce.

Po odhodu večine Evropejcev katoliško skupnost v Libiji zdaj poleg Afričanov sestavljajo predvsem Filipinci. Zgolj v prestolnici Tripoli dela okoli dva tisoč filipinskih medicinskih sester, v vsej deželi jih je okoli pet tisoč, poročajo z apostolskega vikariata v Tripoliju. Tudi nekatere izmed njih so se medtem že vrnile v domovino.

Katoliško mirovno gibanje Pax Christi je sicer izrazilo dvom glede vojaškega posega v Libiji, kljub očitnemu kršenju človekovih pravic Gadafijevega režima in uporabi nasilja s strani vlade, vendar menijo, da z vojaškim nasiljem razmere v tej afriški državi ne bodo rešene. Pri gibanju se zavzemajo za uvedbo nenasilnih ukrepov proti Libiji.

Na fotografiji: katoliška cerkev sv. Frančiška v Tripoliju

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh