Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V veljavi nov vatikanski zakon o državljanstvu

Objava: 02. 03. 2011 / 12:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V veljavi nov vatikanski zakon o državljanstvu

Vatikansko državljanstvo ima trenutno petstodvainsedemdeset oseb.

Papež Benedikt XVI. je na praznik Sedeža sv. Petra, 22. februarja letos objavil novi zakon o državljanstvu, bivanju in dostopanju v mesto Vatikan, ki je pričel veljati z včerajšnjim dnem. Doslej je bil v veljavi zakon iz leta 1929, ki so ga papeži le dopolnjevali. Stari zakon z naslovom 'Zakon o državljanstvu in bivanju' so preimenovali v 'Zakon o državljanstvu, prebivališču in dostopanju', razdeljen pa je na štiri poglavja: državljanstvo, prebivališče, dostop do mesta Vatikan in splošne določbe.

Državljani Vatikanske države so kardinali, ki živijo na ozemlju Vatikana in italijanske prestolnice, teh je trenutno osemnajst, ter diplomati Svetega sedeža. Med državljane sodijo tudi upokojeni diplomati, duhovniki, redovniki, ena redovnica, švicarski stražarji ter nekateri laiki in laikinje. Doslej so vse osebe, živeče v Vatikanski državi, samodejno prejele vatikansko državljanstvo.

Novi zakon in zgoraj omenjene podatke o državi Vatikan je za vatikanski dnevnik 'L'Osservatore Romano' predstavil msgr. Giorgio Corbellini, namestnik generalnega tajnika governatorata države mesta Vatikan. Zapisal je še, da je večji del ozemlja mesta Vatikan dostopen brez posebnih dovoljenj, pri čemer je mislil na trg sv. Petra, baziliko in Vatikanske muzeje. Zaradi groženj mednarodnega terorizma pa so na vseh točkah varnostne kontrole. Kot zanimivost je msgr. Corbellini dodal, da je večina rimskih parkov večjih od države Vatikan.

Za gibanje na vseh ostalih področjih v Vatikanu morajo nedržavljani pridobiti posebno dovoljenje vatikanskega governatorata, je zapisano v novem zakonu. Uslužbenci prejmejo stalno dovoljenje, ostali obiskovalci morajo ob vsakem obisku izdati prošnjo, ki jo v Vatikanu vsakokrat posebej preverijo.

Vatikansko državljanstvo ima trenutno petstodvainsedemdeset oseb. Dvestoenaindvajset jih živi na območju Vatikana in niso državljani omenjene države. Kot so še sporočili iz Vatikana, pa je neprimerljivo višje število obiskovalcev te žepne države. Leta 2010 je baziliko sv. Petra obiskalo okoli osemnajst milijonov ljudi, 4,1 milijon se jih je povzpelo tudi na kupolo. Slovesnosti in avdienc svetega očeta se je udeležilo skupno 2,27 milijona ljudi, Vatikanski muzeji pa so zabeležili 4,6 milijona obiskovalcev. Državno mejo je prečkal 2,1 milijon avtomobilov, kar je približno 5750 na dan.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh