Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA od 2011 zaprtih 162 klinik za splave

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 03. 2016 / 14:07
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA od 2011 zaprtih 162 klinik za splave

Predvsem v manjših mestih nimajo več prihodnosti.

V Združenih državah Amerike so v zadnjih petih letih zaprli 162 klinik za splave, kar se v enakem časovnem obdobju doslej ni še nikoli zgodilo. Statistične podatke je pred dnevi objavila newyorška revija Bloomberg Businessweek. Med razlogi za zaprtje med drugim navajajo zmanjšano povpraševanje in pomanjkanje naslednikov za prevzem ordinacij. Resnost položaja kaže podatek, da so zgolj v Kaliforniji, ki jo vodi levo usmerjena demokratična vlada, zaprli kar dvanajst tovrstnih klinik.



Demokrati namreč umetno prekinitev nosečnosti ocenjujejo dosti liberalneje od republikancev. Kot je še razvidno iz statističnih podatkov, je bilo v istem časovnem obdobju odprtih 21 novih klinik za splave, in sicer izključno v središčih z izjemno veliko gostoto prebivalstva. Opazovalci v tem vidijo določene smernice: medtem ko takšne ustanove na podeželju in v mestih z manj kot 100.000 prebivalci skorajda nimajo prihodnosti, pa v velemestih še naprej odpirajo nove. Tri četrtine na novo odprtih klinik vodi veriga »Planned Parenthood« (Načrtovano starševstvo), organizacija, ki velja za enega največjih »ponudnikov« za opravljanje splava v ZDA. Pod svojim vodstvom ima kar okoli 700 klinik.

Splav je bil v ZDA legaliziran leta 1973 z odločitvijo vrhovnega sodišča. Odtlej je bilo v materinem telesu umorjenih skupno okoli 58 milijonov otrok – nekateri tudi tik pred rojstvom. Vsako leto je po ocenah v Ameriki opravljenih 1,1 milijona splavov. Gibanja za življenje sicer po ocenah njihovih vodilnih predstavnikov počasi napredujejo v boju proti splavu, predvsem se jim v zadnjih letih pridružuje vse večje število mladih.

Po besedah republikanskega kongresnika Chrisa Smitha iz ameriške zvezne države New Jersey konec letošnjega januarja med pohodom za življenje v ameriški prestolnici Washington je »gibanje za življenje močnejše kot kdaj koli prej«. Od leta 2010 je bilo sprejetih 282 zakonov za zaščito nerojenih otrok, kar je po Smithovem mnenju »zgodovinski podatek«. V številnih izmed 50 zveznih držav je pri mladoletnih nosečnicah za opravljanje splava potrebno privoljenje staršev. Druge države podaljšujejo čakalno dobo pred dokončno odločitvijo za splav ali pa uvajajo strožji nadzor klinik za splave.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Skrita moč prijaznosti
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh