Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan obsoja nasilje nad kritiki istospolno usmerjenih

Objava: 24. 03. 2011 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan obsoja nasilje nad kritiki istospolno usmerjenih

Po besedah diplomatskega predstavnika Svetega sedeža pri Združenih narodih so ljudje, ki ne podpirajo istospolnih partnerskih zvez, stigmatizirani in poniževani.

V Vatikanu ugotavljajo, da so ljudje, ki izrazijo kritično mnenje do istospolno usmerjenih, vedno pogosteje izpostavljeni sovražnim napadom. V svetu se pojavljajo 'nemir zbujajoča nagnjenja' do napadov na osebe, ki ne podpirajo istospolnih partnerskih zvez, je minuli torek dejal diplomatski predstavnik Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Silvano Tomasi, na zasedanju Sveta za človekove pravice v zahodnošvicarski prestolnici. V govoru je izpostavil pomen človekovega dostojanstva in obsodil nasilje nad osebami, katerega povod je posameznikovo prepričanje glede spolnosti ali spolnega vedenja. Kdor izrazi svoje moralno stališče, ki ni 'v skladu s sodobnimi smernicami', je samodejno stigmatiziran; še več, izpostavljen je poniževanju in pregonu.

Po mnenju nadškofa Tomasija so ti napadi kršitve temeljnih človekovih pravic, ki jih pod nobenimi pogoji ni mogoče upravičiti. Vatikan spoštuje dostojanstvo slehernega človeka in obsoja vsakršno obliko nasilja proti ljudem zaradi njihove spolne usmerjenosti ali spolnega vedenja. Obstajati pa mora možnost za moralno vrednotenje človekovega vedenja in za določitev pravil na področju spolnosti. Po vsem svetu naj bi veljalo, da so določene oblike spolnega vedenja, kot sta denimo incest in pedofilija, z zakonom prepovedane.

Nadškof Tomasi je še spomnil, da je katoliška Cerkev v preteklih letih večkrat prišla v spor z vladami evropskih in ameriških držav glede vprašanja, ali naj bodo istospolne partnerske zveze pravno enakovredne z zakonsko zvezo med možem in ženo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh