Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pošilja diplomatskega predstavnika v Vietnam

Objava: 17. 01. 2011 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pošilja diplomatskega predstavnika v Vietnam

Prvič po prekinitvi diplomatskih odnosov leta 1975.

Prvič po prekinitvi diplomatskih odnosov leta 1975 Vatikan znova pošilja svojega diplomatskega predstavnika v Vietnam. Kot so sporočili z Vatikanskega tiskovnega urada, je bil sedeminpetdesetletni nadškof Leopoldo Girelli, doslej apostolski nuncij v Indoneziji, minuli teden imenovan za papeškega predstavnika v tej azijski državi, zaenkrat brez rezidence. Opazovalci to dejanje ocenjujejo kot prvi korak k vzpostavitvi polnih mednarodnih odnosov med Vatikanom in Vietnamom. Girelli je bil poleg apostolskega nuncija za Vietnam imenovan tudi za nuncija v Singapurju in apostolskega delegata za Malezijo in Brunej.

Diplomatski odnosi med Svetim sedežem in Vietnamom so bili prekinjeni leta 1975, ko je v tej azijski državi po koncu vietnamske vojne oblast prevzela komunistična partija. Po več kot desetih letih popolnega zatišja sta v začetku devetdesetih let obe strani ponovno pričeli s pogovori o temeljnih vprašanjih, kot so škofovska imenovanja in duhovniška semenišča. Od poletja 2008 si mešana delovna skupina prizadeva za normalizacijo obojestranskih odnosov. Benedikt XVI. je izmenjavo diplomatskih predstavnikov napovedal že na novoletnem sprejemu za diplomate v Vatikanu.

Nadškof Girelli je bil rojen v severnoitalijanskem Bergamu, ob nastopu diplomatske službe v Vatikanu pa je najprej deloval na apostolski nunciaturi v Washingtonu. Od leta 2006 dalje je bil papežev odposlanec v Indoneziji. Izmed okoli petinosemdesetih milijonov prebivalcev Vietnama jih je približno šest milijonov pripadnikov katoliške vere.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh