Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan se brani pred sumi korupcije

Objava: 30. 06. 2010 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan se brani pred sumi korupcije

Gre za prodajo nepremičnin Kongregacije za misijone v času, ko je kongregacijo vodil kardinal Sepe

Vatikan se brani pred obtožbami, da se je Kongregacija za misijone zapletla v obsežen korupcijski škandal v zvezi z rimskim gradbenikom Diegom Anemonejem. Kot so zapisali v uradni izjavi vatikanskega tiskovnega urada, je potrebno zaščititi ‘sloves tega pomembnega organa pri Svetem sedežu in v katoliški Cerkvi’. V Vatikanu pa dopuščajo možnost, da je prišlo do napak pri ocenah vrednosti njihovih nepremičnin.

Ozadje omenjenih obtožb je poizvedovanje italijanskega pravosodja glede kardinala Crescenzia Sepeja, ki je od leta 2001 vodil Kongregacijo za evangelizacijo ljudstev. Papež Benedikt XVI. je kardinala leta 2006 imenoval za neapeljskega nadškofa.

Sepeju med drugim očitajo, da je nezakonito pridobil milijonska sredstva za obnovo in kot protiuslugo tedanjemu ministru za infrastrukturo Pietru Lunardiju ponudil odkup vatikanskih nepremičnin krepko pod njihovo tržno ceno.

V Vatikanu pojasnjujejo, da je ocena vrednosti nepremičnin ‘zahtevna in kompleksna naloga’, ki je lahko ‘tako kot vsi ostali finančni posli izpostavljena napakam v oceni in nihanjem svetovnega trga nepremičnin’. Konkretnih obtožb proti kardinalu Sepeju v Vatikanu ne omenjajo.

Po poročanju italijanskih medijev Kongregacija za misijone razpolaga z okoli dva tisoč nepremičninami. Skupno vrednost premoženja ocenjujejo na devet milijard evrov.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh