Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: v boju proti splavu določiti motive!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 12. 2016 / 10:58
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: v boju proti splavu določiti motive!

Kardinal Parolin potrjuje moralno oceno splava kot težki greh.

Vatikan je potrdil moralno oceno splava, ki še naprej velja za težki greh. Olajševalne okoliščine pri odpuščanju greha ne pomenijo »umika od moralne sodbe«, je pojasnil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, v pogovoru za italijansko medijsko hišo Sky TG24. Cerkev se želi še naprej boriti proti splavu, »predvsem z ustvarjanjem pogojev, da ženske ne bi prišle v položaj, ko se jim splav zdi edina možna rešitev«, je dejal kardinal Parolin v pogovoru, ki so ga na italijanski televiziji predvajali minuli konec tedna.

Papež Frančišek je konec letošnjega novembra vse duhovnike po svetu pooblastil, da smejo dati odvezo v primeru opravljenega splava in s tem preklicati izobčenje iz katoliške Cerkve. Podobno pooblastilo je sprva veljalo le za obdobje svetega leta, ki se je zaključilo 20. novembra. Kardinal Parolin je v pogovoru razodel željo papeža Frančiška, da bi se »hudournik usmiljenja nadaljeval tudi zunaj okvirjev svetega leta«.

Glede obvezne neporočenosti katoliških duhovnikov je kardinal povedal, da je »celibat velik zaklad za Cerkev«. Iz številnih razlogov je neporočenost »prav posebej primerna za opravljanje duhovniškega poklica«. Obenem pa vlada precejšnja zaskrbljenost zaradi dejstva, da številna občestva zaradi pomanjkanja duhovnikov nimajo duhovnega vodenja in oskrbe, prav tako tudi ne dostopa do evharistije, »brez katere pa Cerkev ne obstaja«, je pojasnil kardinal. »Sveti Duh nam bo pomagal najti odgovore na problem pomanjkanja duhovnikov«, je prepričan vatikanski državni tajnik.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh