Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot pet milijonov papeževih navdušencev na omrežju Twitter

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 04. 2013 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več kot pet milijonov papeževih navdušencev na omrežju Twitter

Od nastopa položaja število privržencev papeža Frančiška na socialnem omrežju pospešeno raste.

Papež Frančišek je na socialnem omrežju Twitter tri tedne po svoji izvolitvi že presegel mejo petih milijonov privržencev. Včeraj popoldne je papeževa kratka sporočila v devetih jezikih, med njimi tudi v latinskem in arabskem, spremljalo 5.004.197 uporabnikov. Največjo skupino, 2.277.685 privržencev, predstavljajo angleško govoreči uporabniki.

Frančišek je štiri dni po svoji izvolitvi, 17. marca letos, poslal svoj prvi izmed doslej desetih ‘tvitov’. Nazadnje je včeraj zapisal: “Bog nas ljubi. Zato se ne bojmo in ga ljubimo tudi mi. Vero izkazujemo z jezikom in s srcem, z besedami in ljubeznijo.” Benedikt XVI., ki je odstopil 28. februarja letos, je imel od lanskega decembra svoj račun na omrežju Twitter. Svojemu nasledniku je ‘zapustil’ tri milijone privržencev.

Število navdušencev nad papeževimi ‘tviti’ se giblje zelo različno, kar na nek način odseva tudi dinamiko samega medija. Po napovedi in vzpostavitvi računa 3. decembra lani je trajalo le devet dni, preden se je Benedikt XVI. lahko ‘pohvalil’ s prvim milijonom privržencev, istočasno s prvim, v zgodovino zapisanim kratkih sporočilom kakega papeža. Pet dni kasneje, 17. decembra, je število že naraslo na dva milijona.

Nato so sledila ‘sušna obdobja’: do tretjega milijona je minilo 88 dni, saj je bilo to število doseženo šele 28. februarja letos, na dan odstopa Benedikta XVI. V obdobju izpraznjenega Petrovega sedeža je bilo ‘izpraznjeno’ tudi papeževo omrežje Twitter – dotedanjih 37 kratkih sporočil upokojenega papeža so izbrisali, grafično pa je stran dva tedna prikazovala zgolj besedi ‘Sede vacante’, ‘izpraznjen sedež’.

Na vprašanje, ali bo naslednik Benedikta XVI. nadaljeval z razmeroma mladim izročilom uporabe socialnega omrežja Twitter, je Frančišek hitro odgovoril: že 17. marca, štiri dni po izvolitvi, je poslal svoje prvo kratko sporočilo preko naslova @pontifex, odtlej jih je sledilo deset. Štiri milijone privržencev je Frančišek dosegel nekaj ur po poslanem prvem sporočilu, potem ko je število uporabnikov okoli tri tedne mirovalo.

V zadnjih dneh število privržencev papeževega Twitter računa ponovno narašča. Predvsem špansko govorečim uporabnikom se gre zahvaliti, da je v zgolj 16 dneh število navdušenih uporabnikov preseglo pet milijonov.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh