Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina Rusov za papežev obisk

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 04. 2013 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina Rusov za papežev obisk

71 % si jih po izsledkih nedavne ankete želi, da bi papež obiskal Rusijo; 43 % jih računa na izboljšanje odnosov med katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo.

Papeža Frančiška so v pretežno pravoslavni Rusiji izredno dobro sprejeli. 71 % Rusov si po izsledkih nedavne ankete javnomnenjskega inštituta Levada želi, da bi papež obiskal njihovo domovino, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. Po navedbah ruskih medijev je relativna večina Rusov izrazila tudi željo po izboljšanju odnosov med katoliško in pravoslavno Cerkvijo. 9 % vprašanih je morebiten papežev obisk Rusije zavrnilo.

Do srečanja kakega papeža s poglavarjem ruske pravoslavne Cerkve doslej še ni prišlo, temeljno oviro za to pa predstavljajo predvsem zadržki pravoslavnega Moskovskega patriarhata.

35 % vprašanih je navedlo, da so v letošnjem marcu v medijih spremljali izvolitev papeža Frančiška. Nadaljnjih 47 % jih je za novega papeža že slišalo. 18 % jih po izsledkih ankete sodeč ni vedelo za nedavno imenovanje novega poglavarja v katoliški Cerkvi.

Kot je še pokazala anketa, jih po prvih vtisih papeža Frančiška 43 % računa na izboljšanje odnosov med obema Cerkvama. 18 % jih je nasprotnega mnenja.

Precej deljena mnenja se pojavljajo tudi pri oceni trenutnih katoliško-pravoslavnih odnosov. 29 % vprašanih te odnose ocenjuje kot dovolj tesne in prijateljske. 40 % si želi boljših odnosov. Za 6 % so ti odnosi že zdaj preveč odprti.

V Rusiji po anketah sodeč skoraj tri četrtine prebivalcev pripadajo ruski pravoslavni Cerkvi. Manj kot en odstotek izmed 143 milijonov ruskih državljanov je katoličanov, okoli 10 % pa muslimanov.

Ruska pravoslavna Cerkev je neposredno po izvolitvi papeža Frančiška utišala ugibanja o morebitnem srečanju moskovskega patriarha Kirila I. z novim poglavarjem katoliške Cerkve. Vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, je ob tem ponovno spomnil na nerešeni spor z grško katoliško Cerkvijo zaradi svetišč v Ukrajini. V času pontifikata Benedikta XVI. (2005-2013) so se odnosi med katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo vidno izboljšali.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh