Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vedno več Američanov podpira življenje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 07. 2019 / 07:40
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2019 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vedno več Američanov podpira življenje

Letos prvič več državljanov za življenje kot za možnost izbire.

V Združenih državah Amerike se vedno bolj krepi podpora življenju. Raziskava javnomnenjskega inštituta Gallup je pokazala, da ZDA večinsko podpirajo spremembo zakonodaje o splavu, v letošnjem letu pa je odstotek ljudi, ki podpirajo življenje, prvič višji od tistih, ki zagovarjajo možnost izbire.

39 % prebivalcev ZDA podpira možnost, da bi bilo opravljanje splava dovoljeno »le v nekaterih primerih«, 21 % zagovarja popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti. 60 % ljudi si želi sprememb v zakonodaji o splavu, kar pomeni sedemodstotno zvišanje v primerjavi z lanskim letom. Za 29 % prebivalstva je vprašanje splava tako pomembno, da bodo volili le tiste politične kandidate, ki natančno zastopajo njihova stališča. Leta 2016 je bilo takšnih 20 %. V istem letu je tudi občutno več zagovornikov življenja (23 %) podpiralo možnost, da bodo volili tematsko ustreznega kandidata, za razliko od podpornikov splava, kjer je takšnih 17 %. V letošnjem letu je odstotek zagovornikov življenja vidno narasel, v raziskavi so jih zabeležili 35 %, v prid splavu pa 26 %.

Zanimivo je tudi vprašanje uvrščanja posameznikov v določeno skupino. Leta 1996 se je 56 % državljanov ZDA označilo za »pro-choice« in le 37 % za »pro-life«. Leta 2015 je bilo razmerje 50 % »pro-choice« in 44 % »pro-life«, leta 2018 je bilo z 48 % na obeh straneh izenačeno, letos pa se je po podatkih inštituta Gallup prvič več Američanov uvrstilo v skupino »pro-life« (49 %) kot »pro-choice« (46 %).

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh