Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki šmaren v Lescah [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 16. 08. 2023 / 11:44
Oznake: Maša, Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2023 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veliki šmaren v Lescah [FOTO]
Slovesno praznično mašo je daroval upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. FOTO: Jože Potrpin

Veliki šmaren v Lescah [FOTO]

Prva cerkev naj bi v Lescah stala že ob koncu 4. stoletja, njena prva omemba pa je iz leta 1140. Zakaj se je že pred devetsto leti z darovi zgrinjala velika množica vernikov od daleč in blizu k tukajšnji leseni kapeli, ne vemo točno.

Tradicijo romanj na Slovenskem so prekinile Jožefinske reforme konec 18. stoletja. Pred štiridesetimi leti pa je na pobudo tedanjega škofa Leniča romarski pohod v Lescah obudil tedanji leški župnik Štefan Babič. Tako je bilo tudi na veliki šmaren in njihov župnijski praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, ko je ob somaševanju župnika Marka Avsenika in še dveh duhovnikov slovesno mašo daroval upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar.

FOTO: Jože Potrpin

Slavje so sklenili s petimi Marijinimi litanijami, blagoslovom obnovljene strehe na župnišču in prijateljskim druženjem.

FOTO: Jože Potrpin

»Veselimo se tega mogočnega praznika, na kar vas vabi vaša čudovito lepa župnijska cerkev, Marijin oltar, vaša zgodovina, geografski položaj, ki je povezan tako imenitno z našo zgodovino in kulturo. Vse vas priporočam Mariji, da ne bi samo ohranjali, kar ste prejeli, ampak vse te duhovne darove razvijali in tako omogočali, da bi se Božja slava še posebej po vas širila,« je nadškof Hočevar nagovoril številno zbrane.

FOTO: Jože Potrpin

Nadškof Hočevar je Marijo predstavil kot s soncem obsijano. »Marija je tista žena, ki se ni predala trenutnemu, ampak večnemu. Tistemu, kar obstaja. Tisto, kar je nosilec življenja. Obdana je torej s svetlobo Božje besede, Boga samega. Ona je obdana, četudi je živela v času, z večnostjo. Prav zato jo bom vsi skozi vse čase častili. Kakor je nekdo že zdavnaj rekel, tisti, ki se poroči z modernostjo, hitro postane vdovec. Ona ni nikdar postala vdova, ker se je zaročila in poročila z večnostjo, z Bogom. Ker je živela tako, da bi lahko v svoji najgloblji ljubezni vedno v vsakem hipu ugajala svojemu Bogu. Želje Boga, so bile njene želje, Božji načrt odrešenja je bil tudi njen načrt odrešenja.«

FOTO: Jože Potrpin

Kako bi torej bili naši zakoni, naše družine danes nekaj drugačnega, če bi vsaka žena, mati hrepenela, da bi spolnila željo, voljo moža, in seveda prav tako mož pretekal svojo ženo v spoštovanju, v čem ti lahko pomagam, sem ti v korist. Blagor našim družinam, če bi starši pretekali v spoštovanju otroke, otroci starše, zares bi se tu rodil tako imenovani perpetuum mobile. »In to medsebojno spoštovanje bi bilo tako močno, da bi se zares rojevali veliki plodovi,« je poudaril nadškof.

FOTO: Jože Potrpin

V nadaljevanju pa je pojasnil pomen Marijinega devištva in materinstva za nas, še posebej v današnjem času. Ko vodstvo naše države vabi k evtanaziji, k »sladki« smrt, bodo morali učitelji že v novem šolskem letu otroke vabiti, da lahko spreminjajo svoj spol, kar pomeni, da hoče trgovinski lobi otroke izkoristiti za materialno, nakup tega in onega in da ne prevzemajo nobene velike odgovornosti v družbenem življenju. Nadškof Hočevar jih je vprašal, »kaj boste storili vi kot župnijska skupnost? Vi kot starši? Vi kot člani odgovorne in civilne skupnosti. Marija je simbol materinstva. Ona je služila življenju«.

Še nekaj fotografij z velikega šmarna v Lescah si oglejte v fotogaleriji. 

Nalaganje
Nazaj na vrh