Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vizitacija Centra Aletti: ogorčen odziv žrtev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 09. 2023 / 07:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2023 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vizitacija Centra Aletti: ogorčen odziv žrtev
Marija, Mati Jezusova: mozaik Marka Rupnika pri sv. Marku v župniji Koper. FOTO: Tatjana Splichal

Vizitacija Centra Aletti: ogorčen odziv žrtev

Žrtve zlorab so izrazile ogorčenje nad sklepnim poročilom kanonične vizitacije rimskega vikariata v Centru Aletti.

Kot smo poročali, je vizitacijo po naročilu rimske škofije opravil profesor kanonskega prava, Giacomo Incitti. Vizitator je v sklepnem poročilu po zaključeni vizitaciji izrazil dvom o zakonitosti Rupnikove izključitve iz jezuitskega reda zaradi domnevnih zlorab odraslih žensk.

Na spletni platformi proti spolnim zlorabam v Cerkvi »Italy Church Too« so včeraj objavili odprto pismo, v katerem je zapisano, kako poročilo kaže, da Cerkve žrtve ne zanimajo: smernice o »ničelni strpnosti do spolnih zlorab v Cerkvi« je bil očitno »le oglaševalska kampanja«.

Med podpisnicami tri Slovenke

»Žrtve so prepuščene tihemu kriku zaradi vnovičnih zlorab,« je zapisano v pismu. Med petimi podpisnicami so Fabrizia Raguso, izredna profesorica psihologije na univerzi v Bragi in nekdanja članica slovenske skupnosti Loyola, ki jo je soustanovil Marko Rupnik, Mira Stare, teologinja iz Innsbrucka, filozofinja Gloria Branciani, teologinja Vida Bernard in Mirjam Kovač, doktorica kanonskega prava. Odprto pismo je doslej podprlo še štirideset podpisnikov.

Podpisnice odprtega pisma so kritične tudi do papeževega srečanja z novo direktorico Centra Aletti.

Avtorice so odprto pismo naslovile na papeža Frančiška, kardinala Angela De Donatisa, vikarja rimske škofije, kardinala Mattea Zuppija, predsednika Italijanske škofovske konference, in kardinala Braza de Aviza, prefekta Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Podpisnice so kritične tudi do papeževega srečanja z novo direktorico Centra Aletti, Mario Campatelli. Campatellijeva je junija letos Rupnika v celoti podprla, ko je v pismu, objavljenem na spletni strani Centra Aletti, svojega predhodnika branila pred »medijsko kampanjo, ki temelji na obrekovanju in nedokazanih obtožbah«, ter trdila, da so jezuiti zadržali dokumente, »ki bi dokazovali drugačno resnico od tiste, ki je bila objavljena«.

»Hud udarec«

Žrtve so zapisale, da je bilo papeževo srečanje s Campatellijevo zanje hud udarec, posebej zato, ker je Frančišek srečanje z njimi doslej vedno zavračal. Kot trdijo, nikoli ni odgovoril niti na štiri pisma prav toliko redovnikov in nekdanjih redovnic skupnosti Loyola, ki so mu jih poslali julija 2021.

Po papeževem pogovoru z novo direktorico Centra Aletti, ki je nekdanja redovnica skupnosti Loyola, in objavljenem poročilu opravljene vizitacije žrtve ostajajo »brez besed, brez glasu, da bi izrekle svoje ogorčenje, svojo sramoto«: »V teh dveh dogodkih, ki si niti po časovnem zaporedju ne sledita naključno, spoznavamo, da Cerkvi ni mar za žrtve in tiste, ki iščejo pravico, in da je bila ničelna strpnost do zlorab v Cerkvi le oglaševalska kampanja: tej so sledili pogosto prikriti ukrepi, ki so podpirali in prikrivali storilce zlorab.«

Objava sklepnega poročila vizitacije je »posmeh bolečini žrtev, pa tudi celotni Cerkvi, smrtno ranjeni zaradi takšne ostudne vzvišenosti«.

Po mnenju podpisnic so besede, »ki smo ji bili priča v Lizboni«, prazne (»v Cerkvi je prostor za vse, vse, vse!«), saj v tej Cerkvi »navsezadnje ni prostora za tiste, ki se spominjajo neprijetnih resnic«, pišejo v odprtem pismu. Žrtve so bile zato obsojene, ker niso molčale, ampak so razkrile … »svojo bolečino, manipulacijo tistih, ki so jih obšli v imenu Kristusa, duhovne ljubezni, Trojice. Razkrile so svojo bolečino, ker sta manipulacija in zloraba za vedno ranili njihovo dostojanstvo.«

Po besedah podpisnic odprtega pisma so bile žrtve doslej deležne le molka, »predvsem žrtve zlorabe moči Ivanke Hoste (ki je 30 let prikrivala Rupnikova nečedna dejanja ...) že več kot leto dni čakajo na dokončen, jasen in materinski odgovor«. Objava sklepnega poročila vizitacije je tako po njihovem mnenju »posmeh bolečini žrtev, pa tudi celotni Cerkvi, smrtno ranjeni zaradi takšne ostudne vzvišenosti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh