Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključek medverskega srečanja v Sarajevu z mirovnim pozivom

Objava: 13. 09. 2012 / 07:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaključek medverskega srečanja v Sarajevu z mirovnim pozivom

Burnim dopoldanskim razpravam med pravoslavnimi in islamskimi predstavniki so minuli torek zvečer sledile spravne besede, za kar je poskrbel rimski minister za integracijo in ustanovitelj Skupnosti sv. Egidija Riccardi.

Z mirovno procesijo, molitvijo in s pozivom vsem veroizpovedim k miru in spravi se je minuli torek v Sarajevu zaključilo največje medversko in medetnično srečanje v bosansko-hercegovski prestolnici, odkar so se leta 1984 tam zaključile zimske olimpijske igre. Tema srečanja, na katerega je vabila katoliška Skupnost sv. Egidija, je bila ‘Sožitje je prihodnost – religije in kulture v dialogu’. Naslednje tovrstno srečanje naj bi priredili septembra prihodnje leto v Rimu, je napovedal predsednik Skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo.

Številni cerkveni zvonovi – katoliški in pravoslavni – v Sarajevu so zazveneli ob zaključku večerne mirovne procesije, ki so se je udeležili visoki dostojanstveniki katoliške Cerkve, številnih pravoslavnih deželnih Cerkva, islama, hinduizma in budizma. Za tem so na osrednjem sarajevskem trgu prebrali mirovni poziv.

“Sožitje v miru je Božja volja. Sovraštvo, nasilje, boji in genocid ne prihajajo od Boga”, je zapisano v besedilu poslanice. Sarajevo, ki zaznamuje začetek prve svetovne vojne in mesto spomina na največje prelivanje krvi v Evropi po letu 1945, bi moralo postati simbol možnosti sprave in novega začetka, kar bi lahko posnemali številni kraji po svetu, v katerih trenutno divjajo spopadi med sprtimi stranmi.

Kot so poročali mednarodni mediji, pa so spravne besede minuli torek zvečer sledile burnim dopoldanskim razpravam med pravoslavnimi in islamskimi predstavniki, ki jih je sprožila izjava srbskega pravoslavnega patriarha Irineja, da ‘krščanstvo v Sarajevu nima nikakršne prihodnosti’.

Poleg tega je škof Grigorije iz Trebinja izjavil, kako bosanski veliki mufti Mustafa Ceric načrtuje ureditev prve islamske države v Evropi, ki bi vsem muslimanom nudila duhovno domovino, kot jo nudi Izrael vsem judom. Cerić se je na to izjavo odzval z ostrimi besedami in obenem izrazil zahtevo, naj srbski pravoslavni škof prizna krivdo Srbov za zločine med vojno v Bosni med leti 1992 in 1995.

Ustanovitelj Skupnosti sv. Egidija in trenutni italijanski minister za integracijo in razvojno sodelovanje, Andrea Riccardi, je ob tem prevzel vlogo posrednika. Riccardi je poudaril, da obstajajo ‘razlike v sporočilih, ker so različni tudi spomini posameznikov’. Vsi udeleženci srečanja pa po njegovih besedah premorejo nekaj močnejšega, namreč ‘hrepenenje po ozračju miru in sožitja’.

Skupnost sv. Egidija letna mirovna srečanja prireja v različnih mestih, po vzoru zgodovinskih svetovnih molitvenih srečanj v Assisiju (v letih 1986 in 2010). S srečanji želijo širiti mirovno sporočilo Assisija. Lansko srečanje so priredili v Münchnu, prizorišče letošnjega srečanja pa je bilo Sarajevo, dvajset let po začetku vojne v Bosni in Hercegovini.

Od leta 2002 dalje pri sv. Egidiju srečanja prirejajo v septembru, da s tem obeležijo tudi obletnico terorističnega napada na newyorška dvojčka 11. septembra 2001.

Papež Benedikt XVI. je ob letošnjem srečanju vsem udeležencem namenil posebno poslanico (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/E139A91F77D1FC9AC1257A760034391B?OpenDocument).

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh