Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združeni narodi zahtevajo več zaščite za iskalce azila v državah članicah Evropske zveze

Objava: 01. 07. 2009 / 10:24
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Združeni narodi zahtevajo več zaščite za iskalce azila v državah članicah Evropske zveze

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce svetuje nujno obravnavo za uskladitev evropskih pravnih predpisov

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) zahteva večjo zaščito za iskalce azila v državah članicah Evropske zveze. Pri usklajevanju ustreznih pravnih predpisov je potrebna nujna obravnava, so v torek v Ženevi povedali v uradni izjavi pred začetkom švedskega polletnega predsedovanja Evropski zvezi. Trenutno pri visokem komisariatu za begunce namreč ocenjujejo, da azilanti v vseh državah članicah Evropske zveze niso deležni pravične in učinkovite obravnave po minimalnih mednarodnih standardih.

Švedska naj bi v času svojega predsedovanja prevzela vlogo posrednika, zahtevajo pri Združenih narodih. Cilj pogajanj naj bi bil doseči skupne višje standarde zaščite za iskalce azila. Sem po njihovem mnenju sodi tudi ureditev načrtovane podporne pisarne za azilante v okviru Evropske zveze. Poleg tega naj bi po mnenju visokega komisariata izboljšali predpise t.i. Dublinskega sistema, ki določa, katere evropske države članice so pristojne za sprejem azilantov.

Švedska je že napovedala, da se bo zavzemala za enotno politiko za azilante. Švedski minister za migracijo, Thomas Billström, se je v pogovoru za švedski časopis pred kratkim potegoval za to, da bi sprejeli evropsko sodišče kot najvišjo pristojnost v skupni politiki za azilante. To bi po njegovem mnenju pomenilo 'konec loterije za azilante, kakršno poznamo danes: ko je pomembneje, v kateri državi članici iskalci zaprosijo za azil, kot pa iz kakšnega razloga'.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh