Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP: Gre za očiten politični pritisk na medij, ki vladi ni po volji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 05. 2024 / 06:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2024 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP: Gre za očiten politični pritisk na medij, ki vladi ni po volji
Medijsko hišo Nova24TV so včeraj zjutraj obiskali policisti. FOTO: Daniel Novakovič/STA

ZNP: Gre za očiten politični pritisk na medij, ki vladi ni po volji

Ena od dveh stanovskih novinarskih organizacij, Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), je odločno obsodila včerajšnji jutranji vdor policije v prostore televizijske hiše Nova24TV.

Kot je zapisano v izjavi ZNP, naj bi se to zgodilo na podlagi prijave parlamentarne komisije, ki deklarativno preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, a je bila dejansko ustanovljena za obračunavanje z opozicijsko SDS in mediji, ki so tej stranki blizu, kar je javno potrdila tudi nekdanja predsednica komisije, zdaj samostojna poslanka Mojca Pašek Šetinc.

Le 10 dni pred volitvami

»Policijska racija je očiten politični pritisk na medij, ki zdajšnji vladi ni po volji. Jasno je, da je bila policija, v kateri je vlada Roberta Goloba v zadnjih dveh letih obilno politično kadrovala, znova zlorabljena v politične namene. Zelo povedno je, da se je to zgodilo le 10 dni pred volitvami v Evropski parlament, na katerih strankam vladne koalicije večina anket pripisuje dokaj slab rezultat,« so prepričani v ZNP.

Poskus ustrahovanja in utišanja

Nadaljujejo, da gre za poskus ustrahovanja in utišanja do oblasti kritičnih medijev v slogu samodržcev tipa Vladimir Putin, s takšnimi potezami pa zdajšnja oblast postavlja Slovenijo med najhujše kršiteljice medijske svobode v EU, ki je temeljna pravica, zaščitena v številnih mednarodnih dokumentih, ki poudarjajo pravico do svobode izražanja in dostopa do informacij.

Poziv odgovornim in policiji

»Združenje novinarjev in publicistov zato poziva vse odgovorne, da nemudoma prenehajo takšne politične pritiske na delo ustvarjalcev medijskih vsebin, apelira pa tudi na pripadnike policije, naj se uprejo nadaljnjim poskusom politične zlorabe te inštitucije,« so v izjavi za javnosti še poudarili v ZNP.

Za kaj je šlo?

Za kaj je šlo? Kriminalisti so včeraj zaradi suma oškodovanja gospodarske družbe opravili več kot 20 hišnih preiskav, tudi na sedežih Telekoma Slovenije in Nova24TV. Predmet preiskav naj bi bilo »nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov, ki ga je Telekom plačeval Nova24TV, protipravna premoženjska korist naj bi presegla 3 milijone evrov«, je poročala STA.

Odziv direktorja Tomašiča

»Zasegli so moj telefon in računalnik in mi s tem onemogočili delo, kar je v bistvu osnovni namen – pridobiti podatke, da bi nam nekaj podtaknili. Kaznivo dejanje ni bilo storjeno,« je pojasnil direktor Nova24TV Boris Tomašič. Po njegovem je obrazložitev v odredbi »domala skopiran prosti spis, ki ga je napisal Tomaž Modic (Necenzurirano) in podpisala Mojca Pašek Šetinc. Notri so fantazije«.

Nihče z Nove24TV med osumljenimi

Odvetnik Nova24TV Janez Stušek je v izjavi za medije izpostavil, da niti pravna oseba niti Nova24TV niti nihče z Nove24TV ni med osumljenimi. »Hišna preiskava je bila opravljena pri tretjih osebah, ki bi lahko morebiti imele ali pa imele v posesti relevantne informacije zoper osumljene,« je pojasnil Stušek.

V izvirni pristojnosti sodišča in ne policije

»To meče slabo luč na stanje demokracije v Sloveniji. Preiskovalni sodnik bi lahko brez škode za eventualni kazenski postopek pozneje odredil preiskave. Še bolje pa bi bilo, da bi jih zaradi politične občutljivosti opravil sam, saj so v izvirni pristojnosti sodišča in ne policije,« pa je dogajanje komentiral dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije.

Dan prej pa na RTVS ...

Dogajanje na Nova24TV se je zgodilo jutro po tem, ko je močno završalo tudi v drugi medijski hiši, na RTV Slovenija, kjer je Zvezdan Martić, po številnih kritikah na njegov račun na torkovi izredni seji sveta RTVS, odstopil z mesta predsednika uprave, saj da je jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja, kar postaja ovira za delovanje RTVS.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh