Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Proza

Revolucija sveč


Proza

Revolucija sveč

Olga Lossky

Zgodba je postavljena v Moskvo leta 1917. Oče Grigorij je ikonopisec v samostanu Svetega Andronika, kjer se je nekoč odlikoval njegov slavni pred... Več
29,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Revolucija sveč
Revolucija sveč
29,90€

Lastnosti

Koda: 9789610409472
Avtor: Olga Lossky
Avtor prevoda: Sergej Valijev
Spremna beseda: Pavle Rak
Založba: Družina
Leto izdaje: 2023
Število strani: 312
Vezava: mehka
Mere: 140 x 210 mm
ISBN: 978-961-04-0947-2

O izdelku

Zgodba je postavljena v Moskvo leta 1917. Oče Grigorij je ikonopisec v samostanu Svetega Andronika, kjer se je nekoč odlikoval njegov slavni predhodnik Andrej Rubljov. Medtem ko za obzidjem samostana življenje menihov ohranja nespremenjen ritem, državo pretresa nemirni revolucionarni duh. Povsod je mogoče videti, kako boljševiki širijo svoje ideje in prevzemajo oblast. Tudi tovarna sveč, ki deluje v okviru samostana, ni imuna na zunanje pretrese. Delavska žena Nadežda Ignatjevna poskuša preživeti svojo družino in v upanju trepeta, da se njen najstarejši sin, ki je odšel na fronto, vrne. Medtem oče Grigorij nadaljuje svoje samotno delo. Ali mu bo uspelo dokončati svojo mojstrovino, ikono vstajenja, o kateri že tako dolgo razmišlja?

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije v letu 2022.

O avtorici:

Roman La révolution des cierges (Gallimard, 2010) predstavlja vrhunec Losskyjeve zgodnje ustvarjalnosti. Olga Lossky mojstrsko prepleta nostalgično spominjanje preteklosti z današnjo moderno, individualno in razsrediščeno dobo. S svojim značilnim mnogoznačnim jezikovnim prehajanjem med arhaičnim in modernističnim izrazoslovjem pisateljica v prvi vrsti razgalja, v drugi pa še bolj intenzivira silno praznino, s katero se sooča moderni človek. Delo je prejelo Nagrado za najboljši zgodovinski roman 2010, Nagrado Augiéras 2011, Državno nagrado po izboru bralcev 2011 in Srebrno pero knjižnega sejma v Toursu.

Odlomek iz knjige:

»Tik preden je zaspal, je pomislil, da se bo jutri vse začelo znova tako kot danes, od klica zvona v noči do željne množice zvečer. In na tem navidezno monotonem platnu so se menihi nenehno trudili, da bi naredili nekaj razporkov, skozi katere bi pogled lahko ušel proti neskončnosti.«

Podobni izdelek

knjiga meseca aprila
Ognjena noč
Proza
19,90€
Žeja
Proza
17,90€
Dedek in top
Proza
22,90€
Revna ženska
Proza
29,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh