Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SŠK: v rdečih regijah odpoved maš

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 10. 2020 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2020 / 16:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
SŠK: v rdečih regijah odpoved maš

SŠK: v rdečih regijah odpoved maš

V oranžnih ali rumenih statističnih regijah bodo svete maše omejene na do 10 vernikov.

FOTO: Tatjana Splichal

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) se je seznanila z informacijo o ukrepih za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki jih je slovenska vlada sprejela na četrtkovi seji, in bo objavila posebna navodila za duhovnike in vernike, usklajena z vladnimi ukrepi. V današnjem javnem sporočilu pa je generalni tajnik SŠK dr. Tadej Strehovec pritrdil besedam notranjega ministra Aleša Hojsa, da bodo v petek, 16. oktobra 2020, v statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko, ki so obarvane rdeče, odpovedane svete maše, medtem ko se bo verouk do nadaljnjega izvajal na daljavo.

»Škofje bodo, po objavi vladnih odlokov v Uradnem listu RS, TUKAJ objavili posebna navodila za duhovnike in vernike. Predvidoma jutri, v petek, 16. oktobra 2020, bodo v rdečih statističnih regijah odpovedane vse svete maše; verouk pa se bo do nadaljnjega izvajal na daljavo. V oranžnih oz. rumenih statističnih regijah bodo svete maše omejene na 10 vernikov; prav tako se bo v oranžnih statističnih regijah verouk redno izvajal do vključno 5. razreda. Za višje razrede osnovne šole se bo verouk izvajal na daljavo. Župniki in duhovniki bodo v rdečih regijah lahko vernikom omogočili individualno duhovno oskrbo, kar pomeni, da bodo lahko verniki ob določeni uri prišli v cerkev in tam prejeli sveto obhajilo, blagoslov in opravili spoved.

Škofje z zaskrbljenostjo spremljajo epidemiološki položaj naše države. Zato pozivajo vse duhovnike, redovnice, redovnike in vernike, da brez izjeme in dosledno spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije covida-19. Prav posebej pa vabijo vse k molitvi za zdravje, za bolnike in konec epidemije,« je sporočil dr. Strehovec.

Minister Hojs je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da v ukrep prepovedi vseh javnih prireditev in zbiranja nad 10 ljudi v rdečih regijah sodi tudi začasna odpoved svetih maš z več kot 10 udeleženci, da pa ukrep - prav tako ne ukrep omejevanja prehodov med regijami - ne vpliva na obiskovanje pokopališč, ki ostaja dovoljeno, je pa začasno odsvetovano.

_ _ _

PREBERITE ŠE:

Hojs: Prepoved verskih obredov v rdečih regijah

Svete maše do vključno četrtka

Maše do nadaljnjega skladno z navodili škofov

Namesto v nedeljo k maši med tednom?

Je prepoved verskih obredov protiustavna?

Do torka so sv. maše dovoljene

SŠK pričakuje pozitivno mnenje NIJZ

V Črni na Koroškem verouk na daljavo

Izredno pismo slovenskih škofov

»Upoštevajmo razum, znanost in strokovnost«

Ostani zdrav, namesti si aplikacijo

»Petje ne ogroža nič bolj kot govorjenje«

Škofje: zborovsko petje na prostem ali v zelo velikih prostorih

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh