Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas vabi k pomoči Indiji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 05. 2021 / 06:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 08:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas vabi k pomoči Indiji

Slovenska karitas vabi k pomoči Indiji

»Stanje v Indiji je zelo težko. Ljudje preplavljajo bolnišnice, v katerih pa ni dovolj postelj in opreme.«

Na klic Caritas Indije želi odgovoriti tudi Slovenska karitas. FOTO: Caritas Internationalis



V zadnjih tednih je svetovno žarišče pandemije novega koronavirusa v Indiji, kjer je skupno število potrjenih primerov okužb preseglo 20 milijonov (in v tem pogledu na svetovni ravni zaostaja le za ZDA), aktivnih primerov je skoraj 3,5 milijona, do včeraj pa so zabeležili 222.408 smrti.

Zdravstveni sistem na kolenih

Stanje v državi je zelo resno, zdravstveni sistem je na kolenih, bolnišnicam primanjkuje zalog kisika in medicinskih pripomočkov. Caritas Indija, ki v sodelovanju z vlado in drugimi organizacijami že leto dni pomaga s preventivo in blaži socialne posledice epidemije v državi, v težkih trenutkih drugega vala epidemije prosi ves svet za pomoč in solidarnost.


Caritas Indija je že v prvem valu pomagala najrevnejšim s hrano, higienskimi pripomočki in preventivnimi sredstvi, ozaveščanjem o preventivi in psihosocialno pomočjo. FOTO: Caritas Internationalis


»Ljudje enostavno umirajo«

»Stanje v Indiji je zelo težko. Ljudje preplavljajo bolnišnice, v katerih pa ni dovolj postelj in opreme. Ljudje enostavno umirajo. Naši zdravstveni delavci in prostovoljci v prvih linijah delajo neprekinjeno, da bi sledili tempu zdravstvenih ukrepov,« poudarja izvršni direktor Caritas Indije Paul Moonjely.

Nadaljevanje in okrepitev pomoči

Caritas Indija je že v prvem valu pomagala najrevnejšim s hrano, higienskimi pripomočki in preventivnimi sredstvi, ozaveščanjem o preventivi in psihosocialno pomočjo ter zagotavljala zaščitna sredstva za zdravstveni kader. Tovrstno pomoč želi nadaljevati in še okrepiti.
_ _ _

Zvočni posnetek vodje mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jane Lampe najdete TUKAJ.
_ _ _

3500 medicinskih kompletov

Zato bo po vsej državi ustanovila 200 centrov za oskrbo in informiranje, 60 centrov za izolacijo in karanteno ter oskrbo ljudi, ki bodo v njih bivali, s hrano in potrebščinami. Zagotovila bo tudi 3500 medicinskih kompletov za oskrbo okuženih, v katerih bodo pulzni oksimetri, parni inhalatorji, zaščitne maske N-95 in zaščitna oprema za prostovoljce in zaposlene, ki pomagajo prizadetim.

Slovenska karitas pomaga

Na klic Caritas Indije želi, kot poudarja generalni tajnik Peter Tomažič, odgovoriti tudi Slovenska karitas, ki nadaljuje zbiranje sredstev za pomoč ob soočanju s covidom-19 po svetu, ki bo tokrat namenjena Indiji. Darove zbirajo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; sklic: SI00 641; namen: INDIJA COVID. Dar v višini 5 ali 1 evra pa je možno nakazati tudi s sporočilom sms CLOVEK5 ali CLOVEK1 na 1919.


Caritas Indije bo po vsej državi ustanovila 200 centrov za oskrbo in informiranje, 60 centrov za izolacijo in karanteno ter oskrbo ljudi, ki bodo v njih bivali, s hrano in potrebščinami. FOTO: Caritas Internationalis


Zbranih 39.075 evrov

Slovenska karitas se je sicer že lani aprila pridružila pobudi papeža Frančiška in Caritas Internationalis za nudenje takojšnje in učinkovite pomoči najrevnejšim ob pandemiji po vsem svetu in začela akcijo zbiranja sredstev, v kateri je doslej zbrala in posredovala 39.075 evrov.

Blaženje posledic v najrevnejših državah

15.000 evrov je namenila neposredno v sklad Caritas Internationalis za blaženje socialno-gospodarskih posledic in preventivo v najrevnejših državah. Doslej so organizacije Karitas v ta sklad prispevale 3,7 milijona evrov, ki je bilo razdeljenih v 39 najrevnejših držav sveta.


V Indiji je skupno število potrjenih primerov okužb preseglo 20 milijonov. FOTO: Caritas Internationalis


Po 10.000 € v BiH in Ruando

Obenem je Slovenska karitas po 10.000 evrov posredovala Caritas BiH za pakete pomoči za 150 revnih družin in Caritas Ruande za preventivne ukrepe v 12 zdravstvenih centrih in širši populaciji, 4075 evrov pa Caritas Pakistana za pomoč s hrano in preventivnimi ukrepi za 300 zelo ranljivih družin.

Vladna pomoč Severni Makedoniji

Lani je tudi slovenska vlada v sodelovanju s Slovensko karitas prek Caritas Internationalis namenila 25.000 evrov za boj z epidemijo in njenimi posledicami Caritas Severne Makedonije, s čimer je zagotovila pakete s hrano in preventivnimi sredstvi za 350 revnih družin, redne tople obroke za 20 zelo ranljivih oseb in zaščitna sredstva za 20 šol in socialnih ustanov.


Stanje v Indiji je zelo resno, zdravstveni sistem je na kolenih, bolnišnicam primanjkuje zalog kisika in medicinskih pripomočkov. FOTO: Caritas Internationalis


»Ponovno kličemo h globalni solidarnosti«

»Na Slovenski karitas se zelo zavedamo, da smo v boju s pandemijo toliko močni, kot je močan najšibkejši člen na svetu. Zato ponovno kličemo h globalni solidarnosti,« je še poudaril generalni tajnik Peter Tomažič.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Indija: nov dnevni rekord koronaokužb in smrtnih žrtev

Slovenska karitas lani pomagala več kot 120.000 osebam

Epidemija je stiske še poglobila

Karitas pomaga preživeti in živeti

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh