Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 idej za poletno branje

Za vas pišejo:
Katja Zver, David Ahačič
Objava: 27. 06. 2023 / 06:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2023 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
10 idej za poletno branje
Sodelavci uredništva smo zbrali 10 knjig za letošnje poletje. Preverite katere so se znašle na seznamu knjižnih hitov. FOTO: Unsplash

10 idej za poletno branje

Poletje je že tik pred vrati in s tem tudi nekaj več uric časa, ki jih lahko preživimo tako, da se umaknemo od vsakdanjega vrveža in se prepustimo čarobnemu svetu knjig.

Poletje nam daje priložnost, da preberemo tiste knjige, o katerih smo že dolgo govorili, da jih moramo prebrati, vendar med letom nismo imeli časa. Da bi bila vaše odločitev nekoliko lažja, smo sodelavci uredništva zbrali 10 knjig, ki vam bodo zagotovo polepšali kakšen večer. Med njimi se najde nekaj za vsak okus, pozabili pa nismo tudi na mlade: 

Le vrtnica v oporo (Hilde Domin)

Vsebina 

Hilde Domin (1909–2006) se je v nemško književnost zapisala kot avtorica eksila: zunaj meja nemškega jezikovnega prostora, kjer je nastal največji del njenega pesniškega opusa, je namreč preživela več kot dve desetletji. Njena poezija je premišljujoča in je terjajoča; obrača se vase in obenem sega k bralcu, osvetljuje in raziskuje svetove vsakdana in plati najintimnejše človeške biti. Pisati je začela pozno, pri dvainštiridesetih letih; ta začetek je bil po njenih besedah kot novo rojstvo. Rojstvo človeško zrele pesnice: v njenem prvencu Le vrtnica v oporo (1959) je namreč poetični izraz že povsem izoblikovan. Lirski jaz se v njej sicer večinoma zazira v življenje ljubezenskega para, vendar ta s svojo eksemplarično izkoreninjenostjo iz rodnega okolja in vrženostjo na tuje presega hermetično zaprtost v zasebno dvojino.

Poezija Hilde Domin je lirika. To pomeni, da na čisto poseben način zahteva celega človeka. Bralec se ji mora odpreti in biti pripravljen skupaj s pesnico stopiti "na odprto", v resnično notranje življenje. V tihih verzih te knjige bo lahko vedno znova in na novo odkrival njegovo bogastvo, lepoto in smisel.

Skriti princ (Tessa Afshar) 

Vsebina 

Tessa Afshar se  je rodila v Iranu v muslimanski družini. Ko so se njeni starši ločili, se je pri štirinajstih letih preselila v Anglijo. Študij je nadaljevala v ZDA, ki so kasneje postale tudi njen dom. Pri dvajsetih se je spreobrnila v krščanstvo in študirala teologijo. Svoje znanje zdaj uporablja kot voditeljica bibličnih skupin za ženske.  

Keren, hči judovskih ujetnikov v Babilonu, se zaposli v Danielovi hiši, da bi svoji družini omogočila preživetje. Zaradi svoje nadarjenosti in zahvaljujoč dedovi vzgoji postane gospodarjeva osebna pisarka, kmalu pa se prične celo šolati ter učiti mečevanja skupaj z njegovimi sinovi in njihovim najbližjim prijateljem Jaredom. Potem ko v njeno življenje usodno poseže tragična nesreča, pa se nenadoma znajde v tuji deželi s skrivnostno nalogo: nuditi mlademu pastirčku plemiško izobrazbo. Ko se izkaže, kdo je pastirček v resnici, se Keren zave, da ga je treba obvarovati za vsako ceno – saj od nje morda ni odvisno le dečkovo življenje, temveč tudi usoda njenega ljudstva.

Vsebina 

Knjiga temelji na priljubljeni nadaljevanki Izvoljeni. Avtor uspešnic z lestvice New York Timesa, Jerry B. Jenkins, je najbolj osupljivo zgodbo vseh časov - Jezusovo življenje - povedal na svež in nov način.

Kako je bilo srečati Jezusa iz oči v oči? Kako bi se počutili ob njem, kako bi spremenil vaš pogled na Boga? Bi vaš svet obrnil na glavo? Odpotujte v Galilejo v prvem stoletju. Poglejte, kako je spremenil življenja ljudi, ki jih je poklical, naj hodijo za njim, da nikoli več niso bili taki kot prej. Doživite življenje in moč popolnega Božjega Sina kot še nikoli doslej – skozi oči vsakdanjih ljudi, podobnih vam. 


Vsebina 

Martin Golob je katoliški duhovnik mlajše generacije, ki tudi prek spleta preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce ter prinaša veselo oznanilo v živahen medijski svet. Pričevanje o stikih z njegovimi sledilci v času epidemije, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere sta pripravila z Lojzetom Grčmanom, novinarjem portala Aleteia. 


Vsebina 

V Bodrežu pri Kanalu rojeni duhovnik Valentin Stanič (1774–1847), na katerega spominja tudi Staničeva koča pod Triglavom, se je vpisal v zgodovino kot prvi slovenski in eden prvih evropskih alpinistov, prvopristopnik na več najvišjih vrhov. Bil pa je še mnogo več: pesnik, pisatelj, prevajalec, šolnik, kulturnik, predvsem pa izreden humanist. Med drugim je v Gorici osnoval prvo slovensko knjigarno, ustanovil prvo gluhonemnico na Slovenskem in prvo društvo proti mučenju živali v tedanji Avstriji. Ivan Sivec nas v romanu popelje skozi življenje tega velikega človekoljuba in vsestranskega narodnega buditelja.

Vladavina (Tom Holland)

Vsebina 

Odlična knjiga priljubljenega pisca zgodovinskih uspešnic Toma Hollanda o izjemnem vplivu krščanstva na oblikovanje zahodne civilizacije.

Vladavina (v izvirniku Dominion) pripoveduje zgodbo o tem, kako je zahodna civilizacija postala to, kar je, in zakaj razmišljamo tako, kot razmišljamo, v najširšem zgodovinskem kontekstu. Priljubljeni avtor sledi zgodovinskemu toku od Mojzesa do Merklove, od perzijskega vdora v Grčijo do sedanje migrantske krize v današnji Evropi, od Nebukadnezarja do Beatlov, od pojava sekularizma do odprave suženjstva, ter raziskuje, zakaj je v družbi, ki pogosto dvomi v verska stališča, toliko nagibov – v dobrem in slabem – povsem krščanskih. Trajni vpliv krščanstva je mogoče videti povsod na Zahodu, tudi v pojavih, kar je tradicionalno veljalo za njegovega sovražnika: v znanosti, v sekularizmu, v pravicah istospolnih, celo v ateizmu.

Bela kot mleko, rdeča kot kri (Alessandro D’Avenia)

Vsebina 

Leo je prav tak šestnajstletnik kakor drugi: rad preživlja čas na internetu, igra nogomet in je na skrivaj zaljubljen v Beatrice. Obiskuje klasično gimnazijo, kjer dobi novega profesorja za filozofijo, ki učencev ne uči le šolske snovi, ampak tudi, kako naj živijo polno. Ko Leo izve, da ima Beatrice levkemijo, se sooči s trpljenjem. Pogledati mora na dno samega sebe in preseči bolečino – odrasti.

Bela kot mleko, rdeča kot kri je roman o življenju in smrti, o ljubezni in prijateljstvu, o sanjah in o tem, kako lahko sanje uresničimo. Poln je prizorov iz šolskih učilnic, z nogometnih tekem, dogodkov v povezavi z sms-i in s spletnimi stranmi. Hkrati pa je njegovo sporočilo globoko, kot je lahko globok le smisel življenja.

Ta ogabna moč (C. S. Lewis)

Vsebina

Ta ogabna moč je tretja knjiga Vesoljske trilogije. Junaka Jane in Mark se kmalu po poroki znajdeta v težavah, saj Marka povabijo v organizacijo NIKE, ki želi prevzeti oblast na Zemlji. Jane spozna nevarnost in za pomoč poišče dr. Ransoma. Ugotovita, da so se zle sile zarotile proti človeštvu in se zbirajo na Zemlji. Bo zmagalo dobro ali zlo? 

Vsebina

Eneja, Lan in njuna družba bodo tudi letos animatorji, kar pomeni precej dela in odgovornosti, obenem pa je kul, da bodo lahko cele dneve preživeli skupaj.

Modelarska delavnica, izdelovanje zapestnic, predstava v potopljenem kinu, kopanje v jezeru - mojstri improvizacije z veseljem poskrbijo za vse. Na dvorišču se spletajo nova prijateljstva in prve ljubezni. Ter še marsikaj zanimivega in nepričakovanega!


Vsebina 

Teci, skači, drsaj, plezaj, pritaji se, odkrivaj, iznajdi, zgradi, razmišljaj, piši, sanjaj … Ta priročnik vsebuje 50 pustolovščin za najbolj pogumne. Si pripravljen sprejeti izziv?

Odlomek iz knjige:

Med stranmi te knjige so skriti mnogi zakladi. To so zakladi, ki jih nihče ne more ukrasti in ko jih boš enkrat našel, bodo tvoji za vedno. Mogoče se ti bodo zdeli malenkosti, čisto običajne stvari ali celo neumnosti. Težko je določiti njihovo pravo vrednost. A sčasoma boš razumel. Čez čas bodo žareli kot diamanti na soncu.

Kaj so pravzaprav ti zakladi? Srce, ki divje bije od razburjenja, zasoplo dihanje po teku, vročina, ki ti žge kožo, lastovičji let, polževa slina, odprtina v oblaku ali pločevinka, ki se skotali točno tja, kamor si želel, da bi se skotalila. Verjemi, to so dragocene stvari.

Kupi v trgovini

Novo
Akcija
Mladina
A prideš?
Za mladino
22,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh