Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Borut Pahor: EU ni problem, temveč je še vedno rešitev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 04. 2024 / 10:26
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2024 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Borut Pahor: EU ni problem, temveč je še vedno rešitev
Gostitelj Franc Bogovič in gosta Anja Kastelic in Borut Pahor. FOTO: bogovic.eu

Borut Pahor: EU ni problem, temveč je še vedno rešitev

Na pogovornem večeru, ki ga je v Kulturnem domu Krško gostil evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/ELS), je z gostoma, mlado kmetico in nekdanjo predsednico Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) Anjo Kastelic in nekdanjim predsednikom države Borutom Pahorjem, spregovoril o izzivih Slovenije in EU v luči prihajajočih volitev v Evropski parlament.

V uvodnem govoru je prejšnji slovenski predsednik Borut Pahor poudaril pomen EU od njene ustanovitve do danes, njen razvoj in izzive, pred katerimi je v današnjih geostrateških in globalnih okoliščinah, in spregovoril o položaju Slovenije znotraj EU, ki je bila utemeljena na demokraciji in demokratičnih vrednotah ter socialno-tržni ekonomiji, ki je sčasoma zagotavljala tudi vse višjo stopnjo skupne blaginje, medtem ko je nedemokratični del Evrope trpel socialistični in komunistični totalitarizem, ki sta ga spremljala sistematično teptanje človekovih pravic in nizka stopnja blaginje.

Dvorana Kulturnega doma Krško je bila polna. FOTO: bogovic.eu

Nujnost prihodnje širitve EU

»Evropska celina je bila razdeljena in ločena z železno zaveso,« je spomnil Pahor in med zdajšnjimi izzivi poudaril nujnost prihodnje širitve EU, čimprej z Ukrajino, Moldavijo in morda sprva z državami Zahodnega Balkana. »Kajti s širitvijo na Zahodni Balkan se še posebej mudi, saj Ruska federacija ne skriva interesov, da bi intervenirala v proces širitve v tem delu Evrope,« je opozoril Pahor in pogled usmeril v prihodnost: »EU ni problem, temveč je še vedno rešitev. Zato moramo zanjo in za njeno prihodnost poskrbeti po svojih najboljših močeh. Prepričan sem, da nam bo to uspelo.«

Govorci so spregovorili o izzivih Slovenije in EU v luči prihajajočih volitev v Evropski parlament. FOTO: bogovic.eu

Delo na kmetiji kot posebno poslanstvo

Donedavna predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, mlada kmetica Anja Kastelic, trdno verjame, da kmetje opravljajo nekaj dobrega, da delo na kmetiji pomeni posebno poslanstvo, ki je v korist razvoju celotnega sveta, saj ga »v bistvu prehranjujemo in ob vsem tem ostajamo skromni«. Med drugim je poudarila: »Ne predstavljam si lepšega in bolj spoštovanega poklica, a smo kmetje žal premalokrat naslovljeni tako – kot osebe, ki si to spoštovanje zaslužimo.«

V SLS liste kandidatov za junijske evropske volitve še niso predstavili. Znan je le njen nosilec, dr. Peter Gregorčič, drugega – z izjemo tega, da bo kandidirala občinska svetnica v Ivančni Gorici dr. Nina Strah in verjetno tudi dosedanji strankin evropski poslanec Franc Bogovič – pa ne.

Politika ima prepogosto polna usta lepih besed

Kasteličeva je spregovorila tudi o tem, kaj bi morala po njenem mnenju EU storiti za izboljšanje položaja mladih, še zlasti mladih s podeželja, pa tudi, kaj lahko stori Slovenija, pri čemer je kritično ocenila, da ima politika prepogosto polna usta lepih besed, da so mladi prioritetna skupina, ko pa je treba te besede pretvoriti v dejanja, tudi s finančnimi sredstvi, mladi naenkrat niso več prioriteta, temveč so prioritete drugje.

Lahko bi storili še več

Gostitelj srečanja, evropski poslanec Franc Bogovič, je gosta povabil na pogovor v Krško prav na tematiko ključnih trenutnih izzivov, ko se EU in z njo vred Slovenija nahaja v vse bolj turbulentnem svetu. Zatrdil je, da je Slovenija, ki bo čez manj kot mesec dni praznovala 20-letnico članstva v družini evropskih narodov, v tem času v okviru EU kljub številnim krizam izjemno napredovala. »Pa vendarle ostaja občutek, da bi lahko – ob složnosti domače politike in tudi jasni strategiji, kako se dejavneje pozicionirati v EU – storili še več,« je prepričan nekdanji predsednik SLS.

Kulturno-glasbeni nastop Tonija Sotoška s harmoniko, Matica Sotoška s klarinetom ter Roka Ferenčaka, tenorista Slovenskega okteta. FOTO: bogovic.eu

Več zdravega razuma in kmečke pameti

Po njegovi oceni je pred Slovenijo in Evropo – tako z geostrateškega in zunanjepolitičnega vidika kot tudi z vidika prehranske in energetske varnosti, razvoja podeželja in kmetijstva ter vloge mladih pri soustvarjanju naše skupne prihodnosti – danes zelo veliko izzivov, zato bo izjemno pomembno, kako se bo z njimi soočila prihodnja sestava Evropskega parlamenta in Evropske komisije. »Zagotovo bo dobrodošlo in nujno, da bo v obeh inštitucijah v prihodnje zastopanega več zdravega razuma in preproste zdrave kmečke pameti,« je zaključil gostitelj Bogovič.

Nalaganje
Nazaj na vrh