Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini se nadaljuje

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 02. 2022 / 07:53
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2022 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini se nadaljuje
Pozivi k miru prihajajo z vseh koncev sveta. FOTO: Tatjana Splichal

Vojna v Ukrajini se nadaljuje

Vojna v Ukrajini poteka že četrti dan, tragične razmere se ne umirjajo.

Udeleženci včerajšnje seje sveta za nacionalno varnost, ki jo je premier Janez Janša sklical zaradi dogajanja v Ukrajini, so se seznanili z aktualnimi razmerami in mednarodnimi odzivi na rusko agresijo. Po srečanju so v kabinetu premierja izpostavili enotnost Slovenije v obsodbi agresije, kar so potrdili tudi drugi udeleženci.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je svet za nacionalno varnost na svoji 4. redni seji obravnaval različne nacionalne varnostne vidike ruske agresije na Ukrajino. Obravnavali so gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij zoper Rusijo. Pristojne službe so poročale o pripravah na namestitev beguncev ter različnih ukrepih pomoči Ukrajini. 

Slovenka v Kijevu: »Ukrajinci imajo neverjeten pogum«

V premierjevem kabinetu so zapisali, da »Slovenija kot članica EU in zveze Nato usklajuje svoje ukrepe z zavezniki. V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo.« 

Rusija za letala iz Slovenije zaprla zračni prostor

Rusija za letala letalskih družb iz Slovenije, Latvije, Litve in Estonije zapira svoj zračni prostor, vključno s tranzitnimi leti, je v nedeljo sporočila ruska agencija za letalski promet. Gre za povračilen ukrep, potem ko so omenjene države in pred njimi tudi druge po ruski agresiji nad Ukrajino svoje zračni prostor zaprle za ruska letala.

O stanju v Ukrajini danes tudi notranji in zunanji ministri EU

Po vrsti kriznih sestankov zaradi ruskega napada na Ukrajino bodo danes notranji ministri EU na izrednem zasedanju razpravljali o odzivu na razmere, s poudarkom na humanitarni pomoči, sprejemu beguncev, varnostnih izzivih na zunanjih mejah, vizumskih ukrepih in hibridnih grožnjah. Zasedanja notranjih ministrov se bo udeležil tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs. 

Prav tako so danes iz društva Slovenija – Rusija so sporočili, da nasprotujejo napadu Rusije na Ukrajino in se pridružujejo obsodbam ruske agresije s strani slovenskega državnega vrha. Na društvu so izrazili solidarnost z ukrajinskim narodom in delom ruske družbe, ki nasprotuje vojni.

Pedro Opeka: »Brat Vladimir, ustavi vojno!«

Nove finančne sankcije proti Rusiji

Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, so dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino. Te vključujejo tudi izključitev določenih ruskih bank iz plačilnega sistema Swift.

V skupni izjavi so se Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada zavezale, da bodo zagotovile umik določenih ruskih bank iz združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo Swift. »To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, in bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno.« 

Ruske sile vstopile v Harkov

Ruske sile so danes vstopile v drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Ruske sile so obstreljevale naftno rafinerijo v Vasilklivu okoli 30 kilometrov jugozahodno od Kijeva, kjer je izbruhnil velik požar. Spopadi se nadaljujejo. 

Sergej Pavliš: »Bombardirajo nas!«

Nastala je mednarodna koalicija v podporo Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes izrazil zadovoljstvo, da njegova država prejema pomoč od mednarodnih zaveznikov, medtem ko ruske sile nadaljujejo napad nanjo. Zelenski je tudi pozval tujce, naj pridejo v Ukrajino in se borijo skupaj z Ukrajinci. 

Ukrajina privolila v pogajanja z Rusijo 

Tuji mediji poročajo, da je Ukrajina danes sporočila, da je pripravljena na pogajanja z Rusijo na ukrajinsko-beloruski meji v bližini Černobila. V Kijevu so to sporočili po telefonskem pogovoru predsednika Volodimirja Zelenskega z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom. »Strinjala sta se, da se bo ukrajinska delegacija z rusko sestala brez predpogojev na ukrajinsko-beloruski meji ob reki Pripjat,« so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika.

Papež Frančišek danes ponovno pozval k miru v Ukrajini.

Iz Ukrajine naj bi zbežalo skoraj 370.000 ljudi

Število ukrajinskih beguncev v sosednjih državah se zaradi ruske invazije vztrajno povečuje. Iz Ukrajine je zbežalo že 368.000 ljudi, je danes sporočil komisariat Združenih narodov za begunce. Od četrtka do sobote opolnoči je na Madžarsko vstopilo že več kot 62.000 ljudi. V Romunijo je do zdaj zbežalo že 43.000 Ukrajincev, poročajo tuji mediji. Največ ljudi je iz Ukrajine pobegnilo na Poljsko. Samo v soboto so poljski mejni policisti zabeležili več kot 77.000 prihodov.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji: »To je genocid«

EU bo financirala orožje za Ukrajino

EU bo v pomoč Ukrajini po ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Poleg tega bo zaprla svoj zračni prostor za vsa ruska letala, prepovedala delovanje ruskim medijem v državni lasti in nekatere ruske banke izključila iz mednarodnega bančnega sistema Swift. »To je prelomnica. Naš zračni prostor bo zaprt za vsako rusko letalo, tudi za zasebna letala oligarhov,« je danes izpostavila Ursula von der Leyen. Z ostrimi sankcijami bo EU ukrepala tudi proti Belorusiji.





Nalaganje
Nazaj na vrh