Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniški oktet Oremus posnel božično zgoščenko

Za vas piše:
P. G.
Objava: 10. 12. 2023 / 17:46
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2023 / 18:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovniški oktet Oremus posnel božično zgoščenko
V oktetu Oremus prepevajo duhovniki. FOTO: Matjaž Maležič

Duhovniški oktet Oremus posnel božično zgoščenko

Duhovniški oktet Oremus, ki deluje pod taktirko Damijane Božič – Močnik, je posnel zgoščenko z naslovom Božična zgodba v svetopisemskih besedilih in slovenskih pesmih. Obljubljajo božično zgodbo, povezano v imenitno glasbeno celoto.

Zgoščenka, ki ji na kratko rečejo Božična zgodba, je bila posneta v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu. Pri njenem nastanku so poleg Duhovniškega okteta Oremus sodelovali flavtistka Jerneja Čemažar, violinistka Barbara Snedec in organist Dušan Ješelnik. Vlogo glasnika, ki v Božični zgodbi prebira svetopisemska besedila, je sprejel filmski in gledališki igralec Pavle Ravnohrib. Za glasbeno vodstvo je poskrbela umetniška vodja Duhovniškega okteta Oremus, dirigentka Damijana Božič – Močnik.

Platnica zgoščenke. FOTO: Arhiv Duhovniškega okteta Oremus

Božična zgodba je končno posneta

Scenarij za Božično zgodbo je že pred časom nastal izpod peresa Jožefa Močnika, ki je za moški zbor izbral en adventni ter osemnajst slovenskih božičnih in koledniških napevov. Vse je v celoto povezal s svetopisemskimi besedili. Svojega brata Janeza Močnika je kot prirejevalca vseh skladb za moški zbor v zgodbi prosil, da napiše še predigre in medigre med posameznimi skladbami. S svojim izostrenim občutkom za obravnavano tematiko je tako skladatelj Janez Močnik Božično zgodbo povezal v imenitno glasbeno celoto. Poleg znanih božičnih skladb so v zgodbo vpleteni tudi manj znani napevi, ti so še posebej zanimivi zaradi narečnih besedil.

Preberite tudi: Ko devetim duhovnikom "pridiga" in dirigira ženska

Kdo so Oremus?

Duhovniški oktet Oremus prepeva že od leta 2006. Koroški duhovnik Jože Kopeinig je ob praznovanju stoletnice duhovniške zveze Sodalitas v Celovcu želel povabiti nekaj duhovnikov iz Slovenije, ki bi nastopili na tem praznovanju. Tako je nastal oktet, ki ga je sestavljalo šest župnikov, kaplan ter nadškofijski tajnik. Po prvem nastopu, ki bi moral biti zgolj enkraten dogodek, pa se je zgodilo, da ta ni bil zadnji.

Duhovniški oktet ljubljanske in novomeške škofije trenutno deluje v sledeči sestavi: Andrej Župan (župnija Radovljica), Sebastjan Likar (župnija Ljubljana - Ježica), Janez Avsenik (župnija Ig), Gašper Mauko (župnija Breznica), Marko Čižman (kaplan Vrtca Dobrega pastirja), Bogdan Oražem (župnija Polhov Gradec), Matevž Mehle (direktor Katoliške mladine), Marjan Lampret (župnija Trata - Gorenja vas) in Janez Rihtaršič (župnija Mirna Peč). Če niste opazili, trenutno oktet šteje kar devet članov. :)


Kupi v trgovini

Božična zgodba za opatijo Le Barroux
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh