Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trije razlogi, zakaj so te fotografije ponarejene

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 16. 06. 2023 / 07:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2023 / 08:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trije razlogi, zakaj so te fotografije ponarejene
Na Twitterju razburjajo ponarejene fotografije papeža, ovitega v mavrično zastavo. FOTO: zajem zaslona

Trije razlogi, zakaj so te fotografije ponarejene

Kar je na fotografiji, je že res. Pa je res? Na družbenem omrežju Twitter so prah dvignile fotografije papeža Frančiška, ovitega v mavrično zastavo. Le redki pomislijo, da gre za fotomontažo: papež je navsezadnje v bolnišnici, kjer so ga operirali na trebušni kili, poleg tega pa te fotografije prihajajo iz neznanega vira, nikakor pa ne s kakšne uradne vatikanske strani.

Iz ZDA v tem mesecu "praznujejo" mesec ponosa, zato od tam prihajajo številne fotografije ljudi, ki podpirajo LGBTQIA+ ideologijo. Celo ameriško veleposlaništvo v Vatikanu je izobesilo mavrično zastavo v podporo meseca ponosa. Ker vemo, da papež Frančišek večkrat poudarja, da Bog ljubi vse ljudi, tudi homoseksualce in transspolne, se nekaterim očitno ne zdi nemogoče, da bi se papež zares ovil v mavrično zastavo. 

Da je fotografija ponarejena, torej ni dvoma. Izluščili smo tri razloge, da je res tako. 

1. Papež pogosto svari pred ideologijo spola

Papež Frančišek se pogosto opredeli glede ideologije spola, ki pravi, da je spolov nešteto. »Ideologija spola je danes ena najnevarnejših ideoloških kolonizacij,« je povedal v pogovoru za časopis La Nacion v marcu. Težavno se mu zdi, da ideologija spola zabrisuje razlike in vrednost moških in žensk. 

O teoriji spola je pisal že v okrožnici Radost ljubezni, leta 2019 pa so v Vatikanu izdali uradni dokument, s katerim se Katoliška cerkev kritično opredeljuje do teorije spola. Dokument med drugim zavrača njene skrajne oblike, ki se oddaljujejo od naravnih dejstev in zagovarjajo povsem svobodno izbiro glede odločitve čustvenega subjekta ter podpirajo »poljubno manipulacijo telesa«. Naslov dokumenta je »Moškega in žensko ju je ustvaril. Za pot dialoga o vprašanju teorije spola v vzgoji« in je želel spodbuditi izobraževanje o najaktualnejših vprašanjih o človekovi spolnosti.  

Preberite knjigo: Čudovito ustvarjeni; Kako pripravimo otroke na zahtevna moralna vprašanja današnjega časa

2. Papež je bil v bolnišnici 

Papež se ne bi mogel zaviti v mavrično zastavo, saj je bil v preteklem tednu v bolnišnici na operaciji trebušne kile. Gre za stare fotografije, ki so jih priredili najbrž s pomočjo umetne inteligence. Papež Frančišek sedaj v resnici izgleda precej starejši. 

3. Vir fotografij je neznan

Družbena omrežja so medije močno spremenila. Če je včasih veljalo, da je resnično, kar je bilo objavljeno v časopisih in na televiziji, danes kot medij delujejo tudi družbena omrežja, kjer je lahko vsak svoj novinar in urednik, ki se odloča, kaj bo objavil in na kakšen način. To je dalo polet lažnim novicam, katerih namen je manipulacija. V času umetne inteligence, ki je sposobna ustvariti poljubno fotografijo ali celo video, se bomo morali uporabniki družbenih omrežij bolje opremiti s sposobnostjo razločevanja, kaj je resnično in kaj ne. Nujno je torej preveriti izvor fotografije, kdo jo je posnel in kje, in ali gre za kredibilen vir.  

Spomnimo: v marcu je zaokrožila fotografija papeža v bleščeče beli puhovki, ki jo je ustvarilo orodje Midjourney. 

Fotografijo je ustvarilo orodje umetne inteligence. FOTO: Zajem zaslona

Resnične pa so bile uradne fotografije papeža z "mavričnim" križem iz leta 2018, vendar križ ni bil v barvah mavrice, kakršne uporabljajo skupnosti LGBTQIA+, pač pa je bil v barvah logotipa svetovnega dneva mladih v Panami. 

Na fotografiji papež nosi križ v barvah svetovnega dneva mladih v Panami. FOTO: Vatican News

Oglejte si še oddajo Reflektor: Svet stopljenih identitet


Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh