Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas po poplavah razdelila že 6 milijonov evrov donacij

Za vas piše:
P. G.
Objava: 17. 11. 2023 / 05:03
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2023 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas po poplavah razdelila že 6 milijonov evrov donacij
Sanacija po poletnih poplavah bo trajala še dolgo. FOTO: Arhiv Slovenske karitas

Karitas po poplavah razdelila že 6 milijonov evrov donacij

Sodelavci župnijskih in škofijskih Karitas so v preteklih mesecih intenzivno pomagali prizadetim v avgustovskih poplavah. Na novinarski konferenci so predstavili svoje dosedanje delo in nadaljnje začrtane korake.

Predstavniki Slovenske karitas so predstavili neposredno razdeljeno finančno pomoč Karitas iz zbranih donacij posameznikov in podjetij, podatke o razdeljeni materialni pomoči, delu prostovoljcev Karitas, obiskih strokovnih delavcev na domovih prizadetih ter o pomoči mreže Caritas Europe in nadaljnjih korakih pomoči iz mednarodnih sredstev.

Sodelavci Karitas Darko Bračun, Matej Pirnat, Peter Tomažič in Alenka Petek ter podjetnik Jure Gortnar. FOTO: P. G.

Pomoč 4000 gospodinjstvom

Spomnimo, avgusta je Slovenska karitas prizadetim v poplavah pomagala s t. i. »prvo pomočjo« v zneskih okoli 300 €, namenjenih res nujnim potrebščinam, ki so jih ljudje izgubili v ujmi. Septembra so gospodinjstva prejela prvo državno pomoč, oktobra pa pomoč Karitas pri sanaciji. Slednje je bilo deležnih okrog 2000 gospodinjstev, ki so prejela zneske do 5000 €, kar je po besedah Darka Bračuna, generalnega tajnika Nadškofijske karitas Maribor, veliko manj od dejanskih potreb. Če skupni zneski zbranih donacij zvenijo veliki, je slika po razporeditvi med toliko prejemnikov drugačna. Doslej je namreč pomoč Slovenske karitas po poplavah prejelo približno 4000 gospodinjstev.

Župnijske karitas skrbijo, da gredo sredstva v prave roke

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, je najprej poudaril izjemen pomen mreže lokalnih, župnijskih Karitas, ki so na terenu aktivne vse od začetka. Ljudem je dragoceno, da točno vedo, na koga se lahko obrnejo v trenutku stiske. Po drugi strani je to tudi edini način, da gre denar, zbran z donacijami, res v prave roke. Povedal je, da je doslej Slovenska karitas samo iz donacij razdelila že za šest milijonov evrov sredstev. Med njimi je izpostavil nedeljsko nabirko v Sloveniji, kjer je bilo zbranih preko 945.500 evrov in praznično nabirko na Poljskem, od koder je prišlo 1,2 milijona evrov.

Napis na slovenskih avtocestah na avgustovski dan solidarnosti. FOTO: DARS/STA

Največ sredstev, zbranih z donacijami, je bilo doslej razdeljenih v občinah Braslovče, Črna na Koroškem, Domžale, Gornji Grad, Kamnik, Komenda, Ljubno ob Savinji, Luče, Medvode, Mengeš, Ljubljana, Mežica, Mozirje, Nazarje, Prevalje, Rečica ob Savinji, Litija, Škofja Loka, Trzin in Žalec. Tomažič je pojasnil, da so bili pri razdeljevanju sredstev pozorni ne le na povzročeno škodo, ampak tudi na socialno ogroženost gospodinjstev.

Izkazala so se tudi podjetja in mednarodna skupnost

Sodelavci Karitas so zelo hvaležni srčnim ljudem, ki so darovali že 4,2 milijona evrov in še darujejo za pomoč pri sanaciji škode. Razveselili pa so se tudi za 1,6 milijona evrov donacij podjetij in drugih organizacij. Novinarske konference se je udeležil Jure Gortnar, direktor podjetja VETO Veletrgovina d. o. o., ki je 20 poplavljenim družinam obnovilo oz. ponekod še obnavlja centralno ogrevanje doma.

Srčni ljudje so darovali že 4,2 milijona evrov, podjetja in druge organizacije pa 1,6 milijona evrov.

Poleg teh so na pomoč priskočile tudi druge članice mreže Caritas Europe, predvsem Karitas Poljska, Italija, Avstrija, Hrvaška in Češka. Prejšnji teden je presenetila donacije iz Bosne in Hercegovine v znesku 58.000 €, kar je za državo, ki se sama sooča z velikimi težavami in ji sicer pomaga Slovenija, izjemno velik znesek. »Vsi ti zbrani zneski kažejo, kako smo med seboj povezani,« je komentiral Tomažič. Sredstva, ki od darovanih rekordnih 7,7 milijona evrov doslej še niso bila porabljena, so namenjena projektom v prihodnjih mesecih.

Zbiranje sredstev se ob velikih potrebah nadaljuje

V novembru naj bi bila sicer realizirana državna pomoč. Pri Slovenski karitas upajo, da se bo to res zgodilo, in poudarjajo svoja pričakovanja do države – Karitas lahko s svojimi sredstvi namreč zgolj blaži probleme, ne more pa jih rešiti. V prihodnjih mesecih sicer nameravajo še naprej pomagati do 150 gospodinjstvom, ki so utrpela najhujšo škodo. Zbiranje sredstev se ob velikih potrebah nadaljuje. Sanacija je marsikje še v začetnih fazah, mnogi pa niti še niso zaprosili za pomoč. K temu pri Slovenski karitas spodbujajo vse, ki bi jo potrebovali. Alenka Petek, strokovna sodelavka Škofijske karitas Ljubljana, je pojasnila še, da Karitas zdaj večinoma ne bo več nakazovala denarja, pač pa bo pomoč izvedena predvsem v obliki plačila (pred)računov, povezanih s sanacijo.

Karitas zdaj večinoma ne bo več nakazovala denarja, pomoč bo predvsem v obliki plačila (pred)računov, povezanih s sanacijo.

Pred nami je težka zima

V uporabi je še vedno vseh 415 razvlažilcev Slovenske karitas – sušenje stanovanj je namreč tek na dolge proge. »Upamo na suho zimo, ki bo iz stanovanj odnesla še več vlage,« je dejal Tomažič in opozoril, da prihajajo težki meseci, polni potreb po pomoči. Mnogi bodo namreč letos ogrevali dva- do trikrat bolj kot sicer, da se bodo stanovanja še naprej sušila – in to prinaša velike stroške, ki bodo za marsikoga (pre)huda finančna obremenitev.

Po odhodu prostovoljcev …

Generalni tajnik se je zahvalil tudi preko 3000 (večinoma mladim) prostovoljcem Karitas, ki so v prvih tednih po poplavah opravili 51.049 ur dela – toliko je zavedenega, dejanske številke so precej višje, je prepričan. Trenutno na terenu ostaja 12 strokovnih delavcev, ki nudijo vse bolj potrebno psihosocialno pomoč in razbremenilne pogovore. Doslej so opravili že 989 ur daljših pogovorov v 357 gospodinjstvih, največ v Savinjski, Osrednjeslovenski in Koroški regiji, delujejo pa tudi na daljavo. V stalnem stiku s prizadetimi so prostovoljci župnijskih Karitas. Ti so doslej opravili preko 1500 ur laičnih razbremenilnih pogovorov.

Prostovoljci koordinatorji fizične pomoči v avgustu. FOTO: Arhiv Mlade Karitas

… ljudje ostajajo sami

Matej Pirnat, generalni tajnik Škofijske karitas Celje, je izpostavil velike stiske mnogih prebivalcev Savinjske doline, ki jim je bil z ujmo vzet občutek varnosti. Številni nimajo več doma, kjer jih ne bi bilo strah, in ostajajo travmatizirani. Psihosocialna pomoč je tu močno potrebna, vsak dan bolj, saj je začetni adrenalin popustil in ljudje šele v zadnjem obdobju podoživljajo dogodke, ko je malo manjkalo, da niso izgubili življenja, je pojasnil. »Vse prihaja za njimi.«

Predstavniki vseh prizadetih regij so zato poudarili pomen ohranjanja stika s prizadetimi, ki sicer ostajajo čedalje bolj sami – s čedalje večjimi stiskami. Najpomembneje je ostajati blizu in jim prisluhniti, da povedo svoje zgodbe in izrazijo, kaj doživljajo, nam polagajo na srce.

Sredstva za pomoč lahko še naprej darujete na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ POPLAVE
Sklic: SI00 624

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 € ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 €.

Nalaganje
Nazaj na vrh