Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Zahvalna nedelja v prazni cerkvi z razkužilom

Za vas piše:
Emanuela Žerdin
Objava: 04. 11. 2020 / 12:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Zahvalna nedelja v prazni cerkvi z razkužilom

Komentar: Zahvalna nedelja v prazni cerkvi z razkužilom

Prazne cerkve so bile samo na videz prazne.

Hvaležni smo Bogu za naše duhovnike, ki so tako v prvem valu epidemije kot sedaj našli toliko dobrih stvari, da so ostali povezani s svojimi verniki. FOTO: Tatjana Splichal



Lansko leto smo našo cerkev za zahvalno nedeljo čudovito okrasili. Moja sosestra je vso jesen zbirala najlepše plodove in sadove zemlje, najlepše cvetje z vrtov in najlepše zapise besede HVALA. Z njimi je okrasila cerkev od vhoda pa vse do oltarja! Kar smejalo se nam je, ko smo z gromkimi glasovi ob donenju orgel peli zahvalno pesem! In po maši smo bili vsi deležni zbranih dobrot. Gospod nas je napolnil z obiljem dobrot, druženja in veselja.

Letos pa … mnogi ne bodo niti prišli v cerkev, kaj šele, da bi jo okrasili, peli! Letos nimamo niti blagoslovljene vode, saj ob kropilnikih stojijo razkužila za roke, namesto košarice za zbiranje prispevkov za Karitas imamo škatlico za telefonske številke, namesto vesele pesmi nam usta prekrivajo maske … In kljub temu praznujemo zahvalno nedeljo! Za kaj naj se ti, o Gospod, zahvaljujemo, ko nam je srce polno strahu in negotovosti, skrbi za prihodnost in nas prežema nemoč, ker nas je mali, nevidni virus vrgel na kolena.

V tihi otožnosti se spomnim našega gospoda Petra, ki se vsem, ki delamo okrog njega, najmanj desetkrat dnevno zahvali z besedo HVALA. In vse, kar naredimo, je po njegovem »odlično«! Če ta naš devetdesetletni gospod najde toliko razlogov za hvaležnost sredi epidemije, kako ne bi mi našli stokrat več hvaležnosti za nenavadno zahvalno nedeljo?

Hvaležni smo Bogu za naše duhovnike, ki so tako v prvem valu epidemije kot sedaj našli toliko dobrih stvari, da so ostali povezani s svojimi verniki. Mladi in stari so se podali v digitalizacijo in bili neverjetno aktivni. Prazne cerkve so bile samo na videz prazne, saj so jih oni napolnjevali s svojo molitvijo in hrepenenjem po vernikih, da bi spet bili skupaj pred oltarjem.

Hvaležni smo lahko, da živimo v državi, ki ji ni vseeno za njene starejše, onemogle in bolne člane, saj je prav pretresljivo videti, kako se te dni, ko nas je drugi val epidemije pretresel kot vihar, za njihova življenja borijo vsi, od vlade in mladih študentov do strokovnih zdravnikov, od medicinskih sester do vsega ostalega osebja, celo do prostovoljcev, med katerimi je več kot 20 redovnic. Ja, živimo v državi, kjer padamo od utrujenosti, a vseeno ostajamo v domovih, bolnišnicah in zavodih, da rešimo življenja.


Avtorica komentarja je s. Emanuela Žerdin FBS. FOTO: Tatjana Splichal



Hvaležni smo lahko, da imamo dovolj medicinske opreme – kako zelo je to te dni pomembno! Hvaležni smo lahko, da ko se prekrijemo z zaščitnimi oblekami, z njimi ne zakrijemo svojega srca, ampak da to še naprej utripa ne samo za bolnike, ampak tudi za domače, za naše družine, otroke. Hvaležni smo tudi, da toliko ljudi podpira in razume vse te napore in vedo, da bomo le skupaj lahko pomagali drug drugemu in premagali epidemijo. Kako dobro je, da delamo skupaj verniki te ali one veroizpovedi, tega ali drugega prepričanja, samo da rešujemo življenja.

Hvaležni smo za pogum vseh tistih medijev, ki se niso dali okužiti z novodobno histerijo uživaštva, širjenja nestrpnosti in lažne svobode, saj je ravno blokada Družine na Facebooku postala najboljša reklama za ta časopis! Hvaležni smo prav tako za čudovito jesen, ki lajša dni izolacije in karantene, s toplimi barvami topi sive cone bolezni in v nas krepi vero v pomlad, ki bo prišla, prav gotovo bo prišla!

V tihi prazni cerkvi gori večna luč. Kot znamenje, da je Gospod tukaj, ne kje daleč v Vatikanu ali v muzeju, ampak z nami tukaj, med našimi razkužili, boleznijo, upom in obupom. Chiara Lubich je zapisala misel, da četudi bi zaprli vse cerkve in vse tabernaklje, bi Gospod vendarle bil z nami po naši medsebojni ljubezni, saj je sam tako rekel …

Torej bo tudi letos na takšen ali drugačen način donela zahvalna pesem v naših cerkvah in v naših srcih, posebej za prisotnost Njega, ki vodi vse, tudi ta čas epidemije.

Hvala večnemu Bogu!
_ _ _

IZ PREJŠNJIH KOMENTARJEV:

Iz življenja v Življenje

Splet-enost dogajanja

Na tem se da graditi prihodnost

Človekovo dostojanstvo in nedelja

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh