Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matt Fradd: Kateri so najpogostejši pomisleki proti vstopu v posvečeno življenje? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 04. 2024 / 09:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2024 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matt Fradd: Kateri so najpogostejši pomisleki proti vstopu v posvečeno življenje? [VIDEO]
V zahodnem svetu smo že več let priče skrb zbujajoči krizi poklicev. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Matt Fradd: Kateri so najpogostejši pomisleki proti vstopu v posvečeno življenje? [VIDEO]

Teden med tretjo in četrto velikonočno nedeljo je posvečen molitvi za duhovne poklice.

V zahodnem svetu smo že več let priče skrb zbujajoči krizi poklicev: redovne skupnosti zaradi pomanjkanja mladih moči zapirajo svoja vrata, število novomašnikov zlepa več ne dosega dvomestnih številk. Zakaj je tako?

O najpogostejših pomislekih proti vstopu v posvečeno življenje je v enem svojih podkastov premišljeval Matt Fradd, znani katoliški govornik in ustvarjalec podkasta Pints with Aquinas, ki je minuli konec tedna navdušil tudi slovensko občinstvo.

Matt Fradd je v petek, 12. aprila, navdušil tudi slovenske poslušalce v Šentvidu nad Ljubljano. FOTO: Siniša Kanižaj

Najpogostejši pomisleki proti vstopu v posvečeno življenje

V Cerkvi še vedno čakamo na prenovo verskega življenja, piše Fradd, saj je število moških in žensk, ki vstopajo v verske skupnosti, še vedno eno najnižjih na zgodovinski ravni. O posvečenem življenju nedvomno premišljuje veliko več ljudi, kot se jih na koncu zanj dejansko tudi odloči. Vedno namreč obstajajo stvari, ki posamezniku preprečujejo, da bi resnično prepoznal svoj klic.

Fradd v nadaljevanju navaja nekaj najpogostejših razlogov, zakaj se ljudje ne odločijo za vstop v redovno skupnost ali bogoslovje.

Preberite tudi: Matevž Mehle: Matt Fradd prinaša to, kar v Sloveniji pogrešamo

1. Ne morem se nečemu zavezati do konca življenja.

Živimo v dobi prelomljenih obljub. Visoka stopnja ločitev je uničila vero mnogih ljudi v vseživljenjske zaveze, vključno s posvečenim življenjem. Poleg tega nam sodobni svet ponuja navidezno neomejene različice za katerikoli poklic, o katerem premišljujemo.

Ne dovolite, da bi vas strah pred vseživljenjsko zavezanostjo odvrnil od tega, da bi vsaj poskusili redovno življenje.

Ko se pridružite redovni skupnosti, ne obljubite takoj, da boste tam ostali vse življenje. Vsak kandidat gre najprej skozi obdobje razločevanja, v katerem preizkusi svoj klic. Ne dovolite, da bi vas strah pred vseživljenjsko zavezanostjo odvrnil od tega, da bi vsaj poskusili redovno življenje. Če vam to ni namenjeno, vam bodo Bog in vaši predstojniki to jasno povedali.

Čas, ki ga človek preživi v redovni skupnost, ni nikoli zapravljen. Zrasli boste na načine, ki vam bodo pomagali v prihodnosti, ne glede na to, kateri poklic boste nazadnje izbrali.

Preberite tudi: Matt Fradd pred nocojšnjim dogodkom: »Res mi bo v čast, da vas bom srečal«

2. Imam močno željo po poroki.

Odlično! Potem boste odlična redovnica ali redovnik. Gre namreč za to: poklicanost v zakonsko zvezo je zapisana v naši človeški naravi. Tudi tisti, ki so poklicani v duhovništvo ali redovno življenje, lahko v nekem trenutku začutijo željo po poroki.

Posvečeno življenje je preprosto drugačen način, kako biti zakonec in starš.

Posvečeno življenje ne izniči našega nagona po zakonski zvezi, temveč ga povzdigne. Vsaka posvečena oseba je poklicana, da je zakonec večnega Ženina in duhovna mati ali oče ljudem, ki jih srečuje.

Posvečeno življenje je preprosto drugačen način, kako biti zakonec in starš.


Preberite tudi: Matt Fradd: anketa & fotogalerija

3. V skupnosti, ki se ji želim pridružiti, so težavni ljudje.

Posvečeno življenje ni prav nič preprosto. Tisti, ki smo zunaj, smo v skušnjavi, da pogledamo v skupnost in vidimo zgolj redovnike ali redovnice, ki živijo v večnem miru in sožitju. Toda ko človek postane posvečena oseba, mu to samodejno ne odpravi nadležnih navad. Eden od načinov, kako vas redovniško življenje posvečuje, je pravzaprav ta, da vas uči še naprej ljubiti tudi težavne brate ali sestre v Kristusu. In če smo iskreni, to ni dosti drugače od zakona, v katerem se morata zakonca naučiti prenašati napake drug drugega.

Življenje v redovni skupnosti je zelo izpolnjujoč poklic, ki vam bo močno pripomogel k temu, da nekoč dosežete nebesa.

Če premišljujete o posvečenem življenju in še vedno niste prepričani o svojem poklicu, se pogovorite z duhovnikom ali duhovnim voditeljem. Življenje v redovni skupnosti je zelo izpolnjujoč poklic, ki vam bo močno pripomogel k temu, da nekoč dosežete nebesa.

Nalaganje
Nazaj na vrh