Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Federico Lombardi, nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, obhaja 80 let

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 08. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2022 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Federico Lombardi, nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, obhaja 80 let
Jezuit p. Federico Lombardi. FOTO: Vatican Media

P. Federico Lombardi, nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, obhaja 80 let

Bil je papežev tiskovni predstavnik med pontifikatom Benedikta XVI. (2005-2013) in prva tri leta papeža Frančiška, danes pa obhaja 80. rojstni dan: italijanski jezuit p. Federico Lombardi.

Njegov predhodnik, Joaquin Navarro-Valls, je tako rekoč »izumil« položaj papeževega tiskovnega predstavnika. Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je Španec v obdobju pontifikata Janeza Pavla II. (1978-2005) pisal zgodovino medijev. Toda nemški papež Benedikt XVI. je predstavnika Opus Dei poslal v pokoj in za novega »direktorja tiskovnega urada« imenoval p. Lombardija, tedanjega glavnega direktorja Radia Vatikan.

Lombardijevemu predhodniku so predvsem ameriški mediji skoraj brezpogojno zaupali.

Nasprotje je bilo precejšnje: Navarro, po izobrazbi psihiater, je nosil modna oblačila in je bil ljubitelj velikih medijskih nastopov. Bil je nadarjen »spin doctor«, odličen svetovalec za stike z javnostjo. Vatikanskim dopisnikom je posredoval geste in sporočila poljskega papeža na način, da so mu predvsem ameriški mediji skoraj brezpogojno zaupali.

Nato pa je prišel Federico Lombardi, jezuitski duhovnik v preprosti črni duhovniški obleki. Nič in nihče ga ni mogel spraviti s tira. Poliglot kot kot njegov predhodnik – Lombardi govori italijansko, špansko, angleško, francosko in nemško - je razlagal zapletene teološke miselne tokove nemškega profesorja na Petrovem sedežu.

P. Lombardi je na stvaren in nepristranski način pojasnjeval vse krize v pontifikatu Benedikta XVI.

Tudi krize v pontifikatu, kot so govor Benedikta XVI. v Regensburgu leta 2006, Williamsonov škandal leta 2008 ali ekumenski škandal v Erfurtu leta 2011, je p. Lombardi pojasnjeval na stvaren in nepristranski način: poročal je, kaj se je zgodilo, potrpežljivo odgovarjal na vsa vprašanja in tudi odkrito povedal, kadar česa ni vedel.

Toda niti p. Lombardi ni mogel preprečiti dejstva, da je Ratzingerjev pontifikat zašel v zahtevne vode. Škandal glede spolnih zlorab, afere okoli homoseksualnih dostojanstvenikov v Vatikanu in nazadnje »afera Vatileaks« - vsega tega niti Lombardi ni mogel komunikacijsko »zaobjeti«.

Papežev odstop kot pomemben mejnik

Pomemben mejnik v tiskovni službi p. Lombardija je nastopil, ko je papež Benedikt XVI. 11. februarja 2013 kot strela z jasnega napovedal svoj odstop. Nekaj minut po tem, ko je tiskovna agencija Ansa objavila kratko sporočilo »Papež odstopa s Petrovega položaja«, je p. Lombardi časnikarje sklical na posvet v Vatikan.

Po prvem papeževem odstopu v sodobnem času se je v Rim zgrnilo več časnikarjev kot kdaj koli prej.

Le malce bolj vznemirjen kot običajno je pojasnil, kaj se je zgodilo in kaj gre pričakovati. V naslednjih tridesetih dneh je p. Lombardi postal referenčna in oporna točka velikanskega medijskega hrušča. Po prvem papeževem odstopu v sodobnem času se je v Rim zgrnilo več časnikarjev kot kdaj koli prej. Sredi govoric in neposrednih prenosov je bil Lombardi tisti, ki je javnosti zagotovljal strukturo in jasnost.

Pojasnil je, kateri kardinali sodelujejo na predkonklavu, kdo ima pravico do glasovanja in kako se bo odvijal postopek na konklavu. Šele 13. marca, ko je kardinal Jorge Mario Bergoglio kot papež Frančišek pozdravil ljudi na Trgu sv. Petra, p. Lombardi za medije ni bil več najpomembnejši človek v Vatikanu.

Pomembna vloga tudi med Frančiškovim pontifikatom

Papež Frančišek je p. Lombardija obdržal na položaju tiskovnega predstavnika do konca njegovega drugega petletnega mandata; Federico Lombardi se je upokojil 31. julija 2016 v starosti 74 let. Odtlej se posveča vatikanski fundaciji »Joseph Ratzinger - Benedikt XVI.«, ki skrbi, da bo teološka zapuščina nemškega papeža na voljo tudi prihajajočim generacijam.

 P. Lombardi je na papeževo prošnjo februarja 2019 v Vatikanu medijsko usklajeval veliki posvet v boju proti zlorabam.

Da še ne sodi med staro železo, je p. Lombardi dokazal, ko je na papeževo prošnjo februarja 2019 v Vatikanu medijsko usklajeval veliki posvet v boju proti zlorabam. Njegov naslednik, ameriški časnikar Greg Burke, je tik pred tem odstopil s svojega položaja. In tako je upokojenec p. Lombardi znova prevzel vatikanske komunikacije ter na tiskovnih konferencah časnikarje s petih celin krmaril skozi občutljivo temo spolnih zlorab in boja proti tovrstnim dejanjem.

Iskan pisec

 Po vatikanskem vrhu je dogajanje okoli p. Lombardija potihnilo. Še vedno je iskan pisec in sogovornik, ko gre za oceno Ratzingerjevega pontifikata ali oceno poročil o zlorabah. O teh temah piše v jezuitski reviji La Civilta Cattolica, ki jo je nekdaj tudi urejal. Nazadnje, v začetku letošnjega avgusta, je temeljito razčlenil papežev zgodovinski obisk med kanadskimi staroselci, na katerem je sveti oče prosil odpuščanja za vse storjene krivice s strani vesoljne Cerkve.

Nalaganje
Nazaj na vrh