Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Japonskem: srečanje s škofi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 11. 2019 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2019 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na Japonskem: srečanje s škofi

Poziv k dialogu z nekristjani, podpora »preroškim klicem k jedrski razorožitvi«.

Papež Frančišek je po končanem obisku na Tajskem minulo soboto poletel proti Japonski, kjer se je v prestolnici Tokio v prostorih apostolske nunciature najprej srečal s tamkajšnjimi katoliškimi škofi. Po pozdravu nadškofa Takamija je papež Frančišek prebral svoj nagovor, sledil pa je pogovor in osebno srečanje z vsakim članom škofovske konference. Sveti oče je japonske škofe v nagovoru pozval k dialogu z nekristjani kot obliki oznanjevanja katoliške vere. Škofom je obljubil, da bo med obiskom Nagasakija in Hirošime molil za vse žrtve jedrskega bombardiranja teh dveh mest, podprl pa je tudi njihove preroške klice k jedrski razorožitvi.

Voditelj Katoliške cerkve je izrazil skrb zaradi naraščanja samomorilnosti na Japonskem, vse pogostejšega izsiljevanja (»mobinga«) med mladimi in pritiska družbe k čim večji storilnosti. Glede na položaj Cerkve v državi je papež, podobno kot na Tajskem, izpostavil vlogo inkulturacije in dialoga, s pomočjo katerih so se oblikovali novi načini, neodvisni od tistih, ki so se razvili v Evropi. Ob pomanjkanju duhovnikov je škofom svetoval, naj v svoje delovanje pritegnejo družine in si prizadevajo, da bi nagovorili ljudi z najrazličnejših življenjskih področij.

Frančišek je izpostavil, da polovico katoliškega občestva na Japonskem predstavljajo tujci. Pastorala zanje je »pričevanje evangelija« znotraj japonske družbe in obenem znamenje vesoljnosti Katoliške cerkve. V nagovoru škofom je spomnil tudi na večstoletno preganjanje kristjanov na Japonskem, posebej »podzemnih« kristjanov na območju Nagasakija. Lansko leto so bile tamkajšnje zgodovinske cerkve uvrščene na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Predsednik Japonske škofovske konference, nadškof Joseph Mitsuaki Takami iz Nagasakija, je med srečanjem s svetim očetom poudaril prizadevanje Katoliške cerkve za jedrsko razorožitev. Pojasnil je, da si Japonska »prizadeva vzpostaviti mir s svojimi sosedi«. Decembra lani je država spremenila svoje smernice in znova uvedla oboroževalni sistem, ki je primeren tudi za izvedbo napada, povod za to pa je bilo jedrsko oboroževanje Kitajske in Severne Koreje.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh