Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štirje športniki, ki budijo slovenski ponos

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 11. 2022 / 18:18
Oznake: Predsednik, Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štirje športniki, ki budijo slovenski ponos
Štirje izjemni športniki v družbi predsednika države. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Štirje športniki, ki budijo slovenski ponos

Predsednik države Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Zlatega reda za zasluge se veselijo štirje športniki: Tim Gajser, Tadej Pogačar, Urška Žolnir Jugovar in Alenka Artnik.

Številni slovenski športniki uspešno zastopajo slovenske barve na mednarodnih prizoriščih. Nekateri med njimi pa s svojimi rezultati še posebej izstopajo. Tokratni prejemniki so predsednikovo odlikovanje dobili za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Uspeh za uspehom

Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi pri 24 letih niza uspeh za uspehom. Potem ko je dvakrat zapored osvojil Dirko po Franciji, najprestižnejšo kolesarsko dirko na svetu, in se v zgodovino zapisal kot njen najmlajši dvakratni zmagovalec, je na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu slovenskemu kolesarstvu priboril še prvo olimpijsko medaljo v zgodovini. Njegovih uspehov je sicer še veliko več.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

Preberite tudi: »Veličastna zmaga Tadeja Pogačarja«

»Tadej Pogačar na kolesu uživa, videti je srečen, z njim ustvarja. Kolesarjenje ga veseli, vznemirja, motivira in mu postavlja vedno nove cilje. Agresivni slog vožnje, ko za zmago napade že na predzadnjem klancu, kaže njegovo izjemnost. Pri poznavalcih in gledalcih je zaradi zanesljivosti in edinstvenosti zelo priljubljen, pa vendar ostaja stvaren in željan vedno novih potrditev,« so ob podelitvi odlikovanja zapisali v predsednikovem uradu.

Čudežni deček motociklizma 

Tim Gajser je do svojega 26. leta že petkrat postal svetovni prvak v motokrosu. To ga uvršča med najuspešnejše slovenske športnike, na večni lestvici svetovnega motokrosa pa je na petem mestu. V letošnjem letu Gajser sotekmovalcem že davno pred koncem prvenstva odvzel sleherno upanje na zmago: prizorišče Hyvinkää na Finskem se je 14. avgusta 2022 zapisalo v zgodovino svetovnega motokrosa, ko je Gajser svoj peti naslov svetovnega prvaka tam potrdil že pred zadnjima dvema dirkama sezone.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

Preberite tudi: Tim Gajser - zmaga za zaključek sezone v MXGP

»Kdor je slišal za Tima Gajserja, je slišal tudi za garanje, odrekanje ter od blata, znoja in solza prepojen dirkaški kombinezon. Nepopustljivost, borbenost, osredotočenost in spoštljivost do tekmecev in sotekmovalcev so značilnosti športnika, ki navdušuje s svojo odločenostjo, da bo vsakokrat boljši. Tim Gajser je v zadnjih sezonah zrasel v zrelega tekmovalca, ki se zaveda svoje moči in zaupa vase.«

Olimpijska in evropska prvakinja

»Urška Žolnir Jugovar je prva slovenska olimpijska prvakinja v individualnem športu. Leta 2012 je v Londonu osvojila zlato olimpijsko medaljo v judu in se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega športa,« piše v utemeljitvi. Žolnir Jugovarjeva je članica znamenitega celjskega kluba Z'dežele Sankaku in ena najuspešnejših judoistk iz šole Marjana Fabjana.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

Urška Žolnir Jugovar je prejemnica dveh olimpijskih odličij, bronastega v Atenah leta 2004 in zlatega leta 2012 v Londonu. V svoji vitrini ima še dve bronasti odličji s svetovnih prvenstev ter štiri z evropskih prvenstev v judu.

»V njenem svetu izraza »ne morem« ali »ne gre« ne obstajata. Odlikuje jo jeklena vztrajnost, prepričana je, da si je v življenju treba prizadevati za tisto, kar želiš doseči, in da uspehi nikoli ne pridejo sami. Svojemu klubu Z'dežele Sankaku je ostala zvesta tudi po koncu vrhunske športne kariere,« še piše v utemeljitvi. Je podpredsednica Judo zveze Slovenije, na letošnjem kongresu Evropske judo zveze (EJU) pa je postala ena od njenih treh športnih direktorjev oziroma direktoric.

V vodi se počuti kot riba

Koprčanka Alenka Artnik je svetovna rekorderka v prostem potapljanju. Nikoli v zgodovini se nobena ženska na svetu ni potopila globlje kot ona. Najprej se je poizkusila v potapljanju v bazenskih disciplinah, leta 2015 pa se je podala v globinske vode.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

V letih 2018–2021 je šestkrat izboljšala svetovni globinski rekord in je edina svetovna rekorderka v dveh disciplinah, potapljanju s plavutmi in potapljanju z monoplavutjo.

Najboljša prosta potapljačica na svetu je oktobra letos že prvi dan svetovnega prvenstva v Turčiji potrdila svojo izjemnost s potopom do globine 116 metrov v disciplini z monoplavutjo s konstantno obtežitvijo. Lani je s potopom do 122 metrov na Bahamih postala ženska potapljačica z najglobljim potopom v zgodovini tega športa. Prvikrat se je potopila globlje od sto metrov leta 2017 v Turčiji, nato pa je vsako leto presegla samo sebe in vsakokrat postavila nov absolutni rekord: na Bahamih leta 2018 105 metrov, v Hondurasu leta 2019 113 metrov, v Egiptu leta 2020 114 metrov.


Nalaganje
Nazaj na vrh