Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trump za zakonodajo proti splavom v pozni nosečnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 02. 2019 / 10:14
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2019 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trump za zakonodajo proti splavom v pozni nosečnosti

Zvezna država New York dopušča splav do devetega meseca.

Umetne prekinitve nosečnosti do devetega meseca bi morali po mnenju predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa z zakonom prepovedati. V svojem nagovoru o položaju v državi je Trump minuli torek pozval demokrate, naj skupaj z republikanci pripravijo pravno osnovo za sprejem ustrezne zakonodaje. V ozadju Trumpovega predloga je zakon, ki ga je v letošnjem januarju sprejel večinsko demokratski senat ameriške zvezne države New York, po katerem je v določenih okoliščinah dovoljeno opravljanje splava tudi tik pred porodom – recimo v primeru ogroženosti zdravja matere, ali pa če po mnenju zdravnikov zarodek nima možnosti preživetja zunaj maternice.

Sprejeti zakon je sprožil burne odzive katoliških škofov in zagovornikov življenja v ZDA. Trump se je v svojem nagovoru konkretno obrnil na demokratskega guvernerja Virginie, Ralpha Northama, saj si njegova zvezna država prav tako prizadeva za legalizacijo splava v pozni nosečnosti. Northam s svojo liberalno politiko glede splava poziva »k usmrtitvam otrok«, je dejal Trump.

Ameriški predsednik je spregovoril tudi o svojem načrtu za gradnjo zidu na meji z Mehiko. »Zgradil bom zid,« je zatrdil kongresnikom, saj po njegovih besedah pomankljiva zaščita južne meje predstavlja »narodno krizo«. Trump je v tem kontekstu znova posvaril pred kriminalci in »velikimi, organiziranimi karavanami«.

Zaščita meje je moralna prošnja, meni Trump: »Prosim vas, da našo zelo nevarno južno mejo zaščitite iz ljubezni in vdanosti našim državljanom in naši deželi.« Grožnji bi se morali upreti z združenimi močmi: »Zidovi delujejo in zidovi rešujejo življenja.«

Škofovska konferenca ZDA sicer podpira zaščito zunanjih meja, odločno pa zavrača gradnjo vsaj milijardo dolarjev vrednega zidu. Spor glede financiranja gradnje z demokrati, ki imajo trenutno večino v predstavniškem domu, je povzročil doslej najdaljšo blokado proračuna v zgodovini ZDA. Državni denar je bil nedostopen kar pet tednov, trenutno pa do 15. februarja velja prehodno obdobje.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh