Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan je od januarja 2021 cepil 10.430 oseb

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 06. 2021 / 12:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 22:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan je od januarja 2021 cepil 10.430 oseb

Vatikan je od januarja 2021 cepil 10.430 oseb

Von der Leynova: povsem cepljenih pa je sto milijonov Evropejcev.

Vatikan je od januarja 2021 cepil 10.430 oseb FOTO: arhiv Družine

Sveti sedež sicer nikoli ni uradno objavil števila cepljenih oseb v svoji ambulanti, toda po navedbah francoskega časnika La Croix te podatke redno objavlja italijanska pokrajina Lacij, kamor sodi tudi območje Vatikana.

Sodeč po podatkih konec letošnjega marca je bilo v Vatikanu cepljenih 10.430 oseb, od januarja pa so razdelili 21.174 odmerkov cepiva. Hitrost cepljenja se je zdaj očitno precej upočasnila. Prejšnji teden je bilo razdeljenih zgolj 86 odmerkov, območni zdravstveni sistem pokrajine Lacij pa je do 20. maja zabeležil skupno 21.088 odmerkov.

58 odstotkov moških, 60 odstotkov starejših od 50 let

Statistični podatki kažejo, da je 58 odstotkov oseb, cepljenih v Vatikanu, moškega spola. Delež cepljenih, starejših od 50 let, je več kot 60-odstoten. Znano je tudi, da je cepivo prejelo 251 oseb, starejših od 90 let. V tej kategoriji je tudi upokojeni papež Benedikt XVI. V starosti 93 let je sredi letošnjega januarja prejel prvi odmerek Pfizerjevega cepiva, v istem tednu kot papež Frančišek.

Nemogoče je vedeti, ali so v cepljenje privolili vsi zaposleni v Vatikanu (več kot 4.000 oseb). Odlok, ki ga je v letošnjem februarju izdal vatikanski zdravstveni urad, je povzročil precejšnje razburjenje. Po nekaterih razlagah naj bi bila namreč v besedilu določba, da tistim, ki bodo cepljenje zavrnili, lahko v določenih primerih grozi tudi izguba delovnega mesta.

Cepljenje za vatikanske uslužbence prostovoljno

Po zgražanju svetovnih medijev je Sveti sedež pojasnil, da je cepljenje zaposlenih vsekakor prostovoljno, da pa so lahko osebe, ki cepljenje zavrnejo brez utemeljenih zdravstvenih razlogov, premeščene na drugo delovno mesto, kjer ne bodo predstavljale zdravstvenega tveganja za ljudi, s katerimi se srečujejo na delovnem mestu.

Poleg vatikanskih uslužbencev in njihovih družinskih članov, ki so prav tako upravičeni do prejema cepiva, je bilo cepljenje ponujeno tudi vsem diplomatom, ki sodelujejo s Svetim sedežem.

Da pa iz cepitvene kampanje ne bi bil nihče izključen, so v Vatikanu ponudili možnost cepljenja proti koronavirusni bolezni tudi ubogim in beguncem ter drugim osebam z družbenega obrobja. V velikem tednu, med 28. marcem in 3. aprilom, so v Vatikanu cepili 1.200 brezdomcev in ubogih.

Povsem cepljenih je sto milijonov Evropejcev

Po navedbah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pa je povsem cepljenih sto milijonov Evropejcev, več kot polovica odraslih se je doslej cepila z vsaj enim odmerkom. Kot poroča STA, je von der Leynova na tiskovni konferenci pred vrhom G7 v britanskem Cornwallu izpostavila, da Evropska zveza ni nikoli ustavila izvoza in je zagotovila, da gre cepljenje doma z roko v roki s cepljenjem po vsem svetu. Od 700 milijonov odmerkov cepiva, proizvedenega v Evropski zvezi od lanskega decembra, so okoli 350 milijonov odmerkov izvozili v več kot 90 držav.

Evropska zveza je zastavila cilj, da bo do konca poletja cepila 70 odstotkov odraslih. Von der Leynova je nato aprila ocenila, da bo mogoče ta cilj doseči že julija.

---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.
---
 Preberite tudi:

Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

 -
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

- Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

- Ali imajo koronacepiva res več stranskih učinkov?

- Katoličani in teorije zarote

- Afriko je treba precepiti

- Koronacepljenje: poziv k večji vpletenosti krajevnih Cerkva

- Cepiva: zaupajte naši presoji, spodbuja Vatikan

- Koronacepiva ne povzročajo neplodnosti ali splavov


Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh