Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zadovoljen z avstralskim poročilom o zlorabah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 12. 2017 / 08:47
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zadovoljen z avstralskim poročilom o zlorabah

»Posebno pozornost je treba nameniti izboru duhovniških kandidatov.«

Vatikan je izrekel pohvalo sklepnemu poročilu avstralske komisije za preiskavo spolnih zlorab v ustanovah. Poročilo je rezultat dolgoletnih skrbnih prizadevanj in ga je treba temeljito preučiti, je zapisano v izjavi, ki so jo v Vatikanu objavili ob koncu tedna. Pomembno je, da žrtvam in vsem, ki so preživeli zlorabo, prisluhnemo in »jih spremljamo v prizadevanjih za ozdravljenje in pravičnost«.



Vatikan v izjavi obenem spominja na zagotovilo papeža Frančiška, da mora Cerkev biti kraj sočutja. Zaščita otrok in zaščite potrebnih odraslih ima pri tem prav posebno prednost.

Državna komisija za preiskavo zlorab v avstralski Canberri je minuli petek vladi izročila sklepno poročilo o svojem delu. Med priporočili, kako ravnati v primeru suma spolne zlorabe, v obsežni dokumentaciji najdemo tudi predlog za ukinitev spovedne molčečnosti in obveznega celibata za katoliške duhovnike.

Predsednik Avstralske škofovske konference, melbournski nadškof Denis Hart, je v petek znova izrekel »brezpogojno opravičilo za trpljenje vseh prizadetih«, ki bi morali izkusiti pravico. »Prevladujoča kultura prikrivanja in samozaščite« je mnogim žrtvam in njihovim družinam povzročila nepredstavljivo in »nepotrebno trpljenje«. Nadškof hart kljub temu odločno zavrača ukinitev spovedne molčečnosti.

P. Hans Zollner, član Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih, je v pogovoru za Radio Vatikan poročilo komisije označil kot »strašljivo«. Kot je dejal, so »številke ogromne. Gre za žrtve zlorab v državnih ustanovah, športnih društvih, vojski ter vseh veroizpovedih in cerkvenih ustanovah, ki so bile predmet preiskave. Jasno je videti, kako razširjena je bila ta vrsta zlorabe v avstralski družbi – dosti bolj, kot smo si pripravljeni priznati.« Največje pozornosti so pri tem deležni podatki, ki se nanašajo na cerkvene ustanove. Te so po Zollnerjevih besedah »nesorazmerno visoke«.

Glede predloga za ukinitev obveznega celibata je p. Zollner dejal, da je dosti bolj pomembno premisliti, »ali so ljudje, sprejeti v bogoslovna semenišča, sploh primerni za duhovniški poklic«. Poleg tega je treba bogoslovce ves čas izobraževanja pripravljati tudi na to, kako ravnati s svojimi čustvi, spolnostjo in medčloveškimi odnosi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh