Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočni prazniki na radiu in televiziji

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 29. 03. 2024 / 12:20
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočni prazniki na radiu in televiziji
Blagoslov Urbi et Orbi (Mestu in svetu). FOTO: Vatican media

Velikonočni prazniki na radiu in televiziji

Ob največjem krščanskem prazniku so radijski in TV programi pripravili bogat in zanimiv nabor oddaj, od prenosov bogoslužij do koncertov in duhovnih vsebin. Pripravili smo izbor predlaganih vsebin, celoten TV in radijskih spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Oddaje z duhovno vsebino

Križev pot

Prenos iz Koloseja

TV SLO 2 v petek, 29. 3., ob 21.10

Papež Frančišek bo na veliki petek v rimskem Koloseju vodil pobožnosti križevega pota, za katerega je premišljevanja prvič papež Frančišek pripravil sam.

Križev pot v Koloseju: premišljevanja prvič pripravlja papež Frančišek

Jožica Ličen - in memoriam

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 6. 4., ob 17.00

Nekaj dni pred praznikom svojega nebeškega zavetnika sv. Jožefa je k Bogu odšla nekdanja ravnateljica škofijske Karitas Koper Jožica Ličen. Za seboj je pustila bogato sled in tako smo se odločili, da ponovimo oddajo, v kateri nam je leta 2016 sama spregovorila o sebi. Bila je prostovoljka. To pomeni, da za svoje delo ni prejemala plače. Sama je zagovarjala tak koncept Cerkve in Karitas, da smo „ vsi prostovoljci!“ Povedala je, kako z razvejeno mrežo prostovoljcev deluje največja dobrodelna organizacija katoliške Cerkve. Ime Jožice Ličen se je sicer kar velikokrat pojavljalo v javnosti, pisala je uvodnike za tednik Družina in komentarje za naš Radio pa tudi za drugje je bila sprejeta. Prejela je kar nekaj nagrad, denimo odličje sv. Cirila in Metoda, najvišje priznanje v slovenski Cerkvi, prav tako zamejsko nagrado Nadje Maganja, namenjeno izjemnim ženskim, bila je častna občanka Ajdovščine in „osebnost Primorske“, pa še bi lahko naštevali. Najbolj pa si ob omembi njenega imena predstavljamo likovno kolonijo Umetniki za Karitas, katere soustanoviteljica je bila in jo je nato tudi skoraj 30 let vodila in navdihovala.

Preberite tudi: Kako se bomo spominjali Jožice Ličen

Kristus je vstal

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 31. 3., ob 9.25

To je naslov slovenske ponarodele cerkvene velikonočne pesmi, katere avtor je Stanko Premrl. To pa je hkrati tudi vzklik oz. pozdrav, s katerimi se za veliko noč pozdravljajo mnogi verujoči kristjani po vsem svetu, tako vzhodnih kot zahodnih cerkva. Vzklik je navdahnil mnogo glasbenih ustvarjalcev različnih glasbenih obdobij in slogov.

Vstajenjska maša

Prenos s trga sv. Petra

TV SLO 1 v nedeljo, 31. 3., ob 9.55

Papeževa velikonočna poslanica

Urbi et orbi,

TV SLO 1 v nedeljo, 31. 3., ob 12.00

Velikonočni nagovor mestu in svetu, Urbi et orbi, ki ga bo papež Frančišek zaključil z blagoslovom navzočih ter gledalcev pred televizijskimi sprejemniki.

Aleluja

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 31. 3., ob 12.30

Med velikonočno vigilijo po 40 postnih dneh duhovnik ob prižgani sveči veličastno zapoje alelujo. Vsa cerkev alelujo večkrat ponovi. Kristus je zares vstal in živi! Smrt in grob nimata več moči! Beseda v hebrejskem jeziku pomeni »slavimo Gospoda«. Sveti Hieronim jo je prvi zapisal v latinski prevod Svetega pisma, Vulgati. Velikonočni čas je obdobje velike radosti. Da bo vsak izmed nas iz srca zapel svojo alelujo, prisluhnite nekaterim med nami, kako so v breznu stiske doživeli velikonočno jutro. Šege in pesem pa nas bodo povezale z rojaki Ziljske doline.

Mladostna Koroška poje 2024

Slovencem po svetu in domovini 

Radio Ognjišče, v nedeljo, 31. 3., ob 17.00

Na največjem letnem zborovskem koncertu na avstrijskem Koroškem, ki ga pripravlja Krščanska kulturna zveza, so letos nastopili samo mladi pevci in pevke, skupaj jih je bilo več kot 200. Posebnost je bil projektni zbor Mladina poje. V oddaji boste slišali posnetke s prireditve.

Koroška poje 2024 navdušila občinstvo

Vstajenjska skrivnost

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 31. 3., ob 18.00

V oddaji Sedmi dan bomo v ospredje postavili vstajenjsko skrivnost. Jezusovo vstajenje pomeni zmago nad smrtjo in obljubo večnega življenja. V to veliko skrivnost verjamejo in ji zaupajo kristjanke in kristjani različnih krščanskih Cerkva in ločin. Za marsikoga med njimi pa pomeni tudi velik up in pomoč pri premagovanju težav tuzemskega življenja.

Velikonočne svete maše

Prenos v živo

Exodus TV od sobote, 30. 3., do ponedeljka, 1. 4.

Exodus TV vabi vse bolne, obnemogle in vse ostale, ki so ovirani pri obisku obredij velikega tedna v župnijski cerkvi, da se jim pridružijo prek zaslonov. V soboto, 30. 3., bo ob 19.30 v živo: Vatikan, Gospodovo vstajenje - Velikonočno bdenje na sveti večer, v nedeljo, 31. 3., ob 08.30 bo sveta maša iz mariborske Bazilike Matere usmiljenja, v živo, nato pa ob 10.00 v živo: Vatikan, Velika noč, sv. maša Gospodovega vstajenja na velikonočni ponedeljek, 1. 4., pa bo prenos svete maše ob 12.00 sveta maša, v živo iz studijske kapele.


Druge oddaje

Eva Golob, predsednica ZSPM

Kmetijska oddaja

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 1. 4., ob 11.00

Kmetijska oddaja bo zaradi praznikov premaknjena na velikonočni ponedeljek. Ob zaključku obeleževanja 30-letnice Zveze slovenske podeželske mladine bomo gostili Evo Golob, novo predsednico te kmečke stanovske organizacije in se z njo pogovarjali o izzivih, ki se postavljajo pred mlade na podeželju.


Komu gre ob aktualni situaciji v državi še na smeh?

Spoznanje več, predsodek manj

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 1. 4., ob 17.00

Vladna koalicija ima veliko notranjih trenj, priče smo različnim menjavam, sesuvajo se ključne strukture v državi, kot je zdravstvo, pogajanja bodo potekala s pomočjo mediacije s strani odvetniške zbornice. Nas čakajo predčasne volitve? O tem v oddaji z gostoma dr. Dejanom Verčičem in Miranom Videtičem.


Filmi

Pripravnik (Intern)

Ameriški film, 2015

POP TV v soboto, 30. 3., ob 20.00

Režija: Nancy Meyers Igrajo: Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo, Anders Holm

70-letni vdovec Ben ni najbolj zadovoljen z dolgočasnim življenjem upokojenca. Zato se na razpisu prijavi za pripravnika v podjetju mlade direktorice in lastnice Jules. Njeno podjetje se ukvarja s spletno prodajo modnih dodatkov. Njegova očetovska vloga, življenjska modrost in zdrav razum postanejo ključni dejavniki ne le pri poslovnem, temveč tudi zasebnem življenju z delom obsedene Jules, ki ji v nenehnem stresu vajeti uhajajo iz rok. 

Recenzijo filma preberite TUKAJ.


Gospodar prstanov: Stolpa

Ameriški film, 2002

Kino v soboto, 30. 3., ob 20.00

Režija: Peter Jackson Igrajo: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Sean Astin

Junaki se bodo morali tokrat zoperstaviti moči dveh stolpov: Sarumanovega in Sauronovega. Hobita Samo in Frodo sama potujeta v Mordor, da bi uničila prstan. Pri tem ugotovita, da ju zasleduje skrivnostni Golum, ki je nekdaj imel prstan v svoji lasti. Ko ga ujameta, jima Golum obljubi, da ju bo odpeljal v Mordor, če ga bosta potem izpustila. Samo Golumu ne zaupa, Frodu pa se bitje zasmili. Medtem Aragorn, vilinec Legolas in škrat Gimli sledijo orkom, ki so ujeli Pipina in Meda.


Zgodba o moji ženi

Koprodukcijska romantična drama, 2021

TV SLO 1 v soboto, 30. 3., ob 23.15

Režija: Ildikó Enyedi Igrajo: Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel, Sergio Rubini

Dvajseta leta prejšnjega stoletja. Jacob Störr je kapitan ladje, ki v kavarni stavi s prijateljem, da se bo poročil s prvo žensko, ki bo vstopila v prostor. In zgodi se, da vstopi Lizzy, ki jo igra odlična Léa Seydoux. Čeprav film govori o zakonskem paru, v resnici odpira pereče vprašanje: kako naj živimo svoja mala, kratka življenja na Zemlji? Film je zgodba o ljubezni, strasti, drami in življenjski pustolovščini. In o moškem, ki ga izoblikujejo ljubezenske izkušnje in spoznanje, da se življenja ne da povsem nadzorovati …


Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev

Ameriški film, 2003

Kino v nedeljo, 31. 3., ob 20.00

Režija: Peter Jackson Igrajo: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Dominic Monaghan

Zadnji del Tolkienove trilogije je bil nagrajen z enajstimi oskarji. Popotovanje bratovščine gre počasi h koncu. Vsi se pripravljajo na zgodovinsko bitko proti Sauronu, ki namerava napasti in uničiti človeško kraljestvo Gondor. Nekoč veliko kraljestvo počasi izginja, zato obupno potrebuje novega kralja. Prihodnost Srednjega sveta je tako odvisna zlasti od Aragorna, ki je dedič gondorskega kraljestva. Vendar Aragorna razjeda dilema glede njegovega porekla, ki se mu je do sedaj predvsem zaradi napačnih odločitev svojih prednikov odpovedoval. Medtem se Frodo in Samo s prstanom prebijata skozi sovražnikovo ozemlje, kamor ju vodi Golum.


Downton Abbey

Angleški film, 2019

POP TV v nedeljo, 31. 3., ob 22.10

Režija: Michael Engler Igrajo: Hugh Bonneville, Maggie Smith, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle

Zgodba premožne družine Crawley se nadaljuje po dogodkih iz zadnjega dela serije leta 2015. Člane družine in njihove služabnike bo pretresel prihod zelo pomembnih gostov - kralja in kraljice. Anglija leta 1927. Kralj Jurij V. in kraljica Marija z odločitvijo, da obiščeta Downton Abbey, povzročita pravi nemir. Člani družine Crawley in njihovi služabniki se pripravljajo na najpomembnejši obisk njihovih življenj, pretirano vznemirjenje pa sproži številne škandale, romantiko in različne spletke, ki bodo prihodnost dvorca pustili v negotovosti.



Pepermint: Angel maščevanja

Akcijska drama, 2018

Planet TV v nedeljo, 31. 3., ob 23.00

Režija: Pierre Morel Igrajo: Jennifer Garner, Michael Mosley , John Gallagher Jr.

Peppermint: Angel maščevanja je zgodba maščevanja mlade matere, ki je izgubila moža in hči, zato sedaj nima izgubiti nič več na tem svetu. Ker ji ne želi pomagati nihče drug, se odloči poravnati račune s sovražniki kar sama.


Še vedno verjamem

Biografska drama, 2020

TV SLO 1 v ponedeljek, 1. 4., ob 20.05

Film, ki prikazuje navdihujočo resnično zgodbo uspešnega ameriškega krščanskega glasbenika Jeremyja Campa. Slednji je bil velika glasbena zvezda v ZDA, a v zasebnem življenju se je srečeval z veliko preizkušnjo – njegova zaročenka in nato žena je bolehala za rakom. Zgodba upanju in zaupanju v Boga.


Dante

Italijanska zgodovinska drama, 2022

TV SLO 1 v ponedeljek, 1. 4., ob 22.25

Režija: Pupi Avati Igrajo: Alessandro Sperduti, Carlotta Gamba, Ludovica Pedetta, Milena Vukotić

Zgodovinska drama in biografija. Firence, 1350. Pesnika in pisatelja Giovannija Boccaccia firenški mestni svet deset let po Dantejevi smrti zadolži, da odnese deset zlatih goldinarjev Beatrice, Dantejevi hčerki, ki kot nuna živi v ravenskem samostanu. Firenški bogatini namenjajo denar Beatrice kot odškodnino za njenega očeta, ki so ga bili izgnali iz Firenc.
Film je zgodba o Danteju, velikem italijanskem renesančnem umetniku, vendar pripovedovana po spominih njegovega sodobnika Boccaccia. V retrospektivi spremljamo najzanimivejše dogodke iz Dantejevega mladostnega in tudi kasnejšega življenja …


Prevajalci (Les Traducteurs)

francoski film, 2019

Kino v četrtek, 4. 4., ob 17.55

Režija: Régis Roinsard Igrajo: Lambert Wilson, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio, Sidse Babett Knudsen, Eduardo Noriega

Prevajalci je napet triler v iskanju krivca, ki vas bo pustil v negotovosti do samega konca. Devet prevajalcev, najetih za prevajanje nestrpno pričakovane zadnje knjige najbolje prodajane trilogije, je zaprtih v razkošnem bunkerju. Ko se na spletu pojavi prvih deset strani najbolj skrivnostnega rokopisa, postane sanjsko delo nočna mora. Tat je eden izmed njih in založnik Eric Angstrom je pripravljen narediti vse, kar je potrebno, da ga odkrije … ali jo odkrije.

Tunel

Norveški film, 2019

Kanal A v četrtek, 4. 4., ob 20.00

Režija: Pal Oie Igrajo: Thorbjorn Harr, Ylva Fuglerud, Lisa Carlehed, Ingvild Holthe Bygdnes

Zgodba o katastrofi, ki se lahko zgodi v tunelu zaradi neprevidnosti. Ljudje, ki so na poti domov za božične praznike, se znajdejo v najhujši nočni mori, ko ogromna cisterna z gorivom doživi nesrečo in zagori v enem od norveških tunelov. Na kraju nesreče so ujeti v popolni temi in dimu, medtem ko zunaj divja snežni vihar, ki onemogoča prihod reševalcev. Ko gasilec Stein izve, da je v tunelu ujeta tudi njegova hčerka Elise, je odločen, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da jo reši.


Nalaganje
Nazaj na vrh