Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Založba Družina danes na SKS: Recital »Muževna (sem) steblika« [VIDEO]

Objava: 26. 11. 2021 / 17:30
Oznake: Dogodek, Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 17:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Založba Družina danes na SKS: Recital »Muževna (sem) steblika« [VIDEO]
V ponedeljek bo minilo 100 let od rojstva Franceta Balantiča. FOTO: Andrej Praznik

Založba Družina danes na SKS: Recital »Muževna (sem) steblika« [VIDEO]

Založba Družina v okviru 37. Slovenskega knjižnega sejma, ki – enako kot lani – poteka v e-obliki, danes, v petek, 26. novembra 2021, ob 18. uri vabi na četrti in hkrati predzadnji večerni spletni dogodek.

Ob 100. obletnici tragične smrti Franceta Balantiča (29. novembra 1921) je Založba Družina prvič v samostojni knjigi izdala pesnikovo edino rokopisno pesniško zbirko »Muževna (sem) steblika« in tako pravzaprav izpolnila njegovo poslednjo voljo.


Recital mladih umetnikov

Mladi umetniki Tomaž Rode, Ana Obreza, Kristina Mihelj, Marija De Luisa in Luka Benedičič bodo na nocojšnjem dogodku Balantičeve pesmi poslušalcem približali skozi recitale.

Iz zapisa Franceta Pibernika

»Kar neverjetno se zdi, da bi Balantič že pri 19 letih v sebi zaslutil vso tragičnost, ki je bila pred njim, seveda v okvirih svetovnega vzdušja, v katerem se je že napovedovala apokalipsa. Dejstvo namreč je, da je pesem Zasuta usta nastala najpozneje sredi leta 1940, ko je pesnik končal 7. gimnazijski razred. V njegovem seznamu Po časovnem redu je pesem na 7. mestu, torej sodi med zgodnejše stvaritve, nepreklicno pa nas opozarja na pesnikovo prevladujoče tragično občutje, na stalno prisotnost motiva smrti, za katerega je našel nekaj opore v slovenski literarni tradiciji, zlasti pri Gradniku, toda občutje smrti je moralo tičati globoko v njem, da je tako vztrajno vznikalo na površje njegove lirične izpovedi,« je zapisal France Pibernik.

Kaj? Recital Muževna (sem) steblika. Kje? YouTube kanal Družina media. Kdaj? V petek, 26. novembra 2021, ob 18. uri. Kdo? Tomaž Rode, Ana Obreza, Kristina Mihelj, Marija De Luisa in Luka Benedičič.

Prejšnji Družinini dogodki

Založba Družina je v minulih dneh na Slovenskem knjižnem sejmu že sodelovala s predstavitvijo knjige »Moderni adventni venčki« avtorice Sabine Šegula, pogovorom o knjigi »Prevrat krščanstva« z dr. Aljošem Kravanja in dr. Tadejem Riflom ter s pogovorom »Literarno zorenje z #Najst« z avtoricama Cvetko Sokolov in Matejo Gomboc.

Ob zlatem jubileju Zorka Simčiča

Prihodnji teden, v četrtek, 2. decembra 2021, pa bo sklop dogodkov, ki si jih lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media, zaokrožil še večer »Ob zlatem jubileju Zorka Simčiča«.

Ne spreglejte nagradne igre

Ne spreglejte Družinine nagradne igre: med 37. Slovenskim knjižnim sejmom imate vsi kupci v naših knjigarnah možnost sodelovanja v žrebanju za knjigo »Ilustrirano Sveto pismo«, obenem pa lahko pri nakupu v naših knjigarnah ali prek spleta v času sejma izkoristite tudi odlične predpraznične popuste.

Kupi v trgovini

Muževna (sem) steblika
Poezija
23,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh