Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronacepiva ne povzročajo neplodnosti ali splavov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 06. 2021 / 18:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2021 / 04:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronacepiva ne povzročajo neplodnosti ali splavov

Koronacepiva ne povzročajo neplodnosti ali splavov

Nosečnice naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Ni dokazov, da bi koronacepiva povzročala neplodnost ali splave FOTO: Tatjana Splichal

Konzorcij mednarodnih katoliških medijev v okviru svojega projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni poroča o katoliški spletni strani, ki je objavila prispevek, da mRNA cepiva, kot sta denimo cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, povzročajo spontane splave in neplodnost pri ženskah po vsem svetu. Pri konzorciju zatrjujejo, da za to ni nikakršnih dokazov in da v primerih, o katerih se je poročalo, nikoli ni bilo potrjeno, da bi splav lahko povzročilo cepivo.

Zdravniki v vseh državah, kjer uporabljajo cepivi omenjenih proizvajalcev, poročajo o pacientih, ki prihajajo k njim z vprašanji, ali obstaja kakršna koli možnost neplodnosti in/ali spontanega splava po prejemu cepiva, v nadzorni sistem nad odzivi na cepiva (VAERS) pa so doslej prejeli prek 160 sporočil o spontanih splavih med ženskami v Združenih državah Amerike, kii so prejele cepivo proti koronavirusni bolezni. Toda doslej ni nobenih dokazov o zmanjšanju moške ali ženske plodnosti po prejemu cepiva, prav tako tudi ne o povečanem številu spontanih splavov zaradi injekcij (opozoriti je treba, da primeri spontanih splavov, prijavljeni v nadzorni sistem VAERS, niso nujno vzročno povezani s cepivi, pač pa gre zgolj za časovno sovpadanje).

»Nobenih dokazov ni, da bi cepiva, posebej tista proti koronavirusni bolezni, kakor koli vplivala na plodnost, ne pri moških ne pri ženskah,« odločno zagotavlja Adelaida Sarukhan, imunologinja in znanstvenica pri Inštitutu za globalno zdravje v Barceloni. V letošnjem februarju sta Združenje reproduktivnih in kliničnih znanstvenikov ter Britansko združenje za plodnost objavila smernice, v katerih zatrjujejo, kako »ni nobenih dokazov, da katero koli cepivo lahko vpliva na plodnost moškega ali ženske«.

Začasni dejavniki

Lahko pa se zgodi, da po prejemu cepiva vrsta dejavnikov privede do zmanjšane proizvodnje semenčic, vendar je to zgolj začasno stanje: »Nekateri ljudje imajo po prejemu cepiva dan ali dva povišano telesno temperaturo in znano je, da ta lahko povzroči zmanjšano proizvodnjo semenčic,« pojasnjuje Sarukhanova. Toda »ta učinek je zgolj začasen«, podoben tistim, ki jih moški lahko izkusijo, »če imajo iz kakršnih koli drugih razlogov povišano telesno temperaturo, recimo zaradi prehlada ali gripe«.

Nosečnice naj se posvetujejo s svojim zdravnikom

Cepiv proti koronavirusni bolezni doslej še niso na splošno priporočili nosečnicam in doječim materam, ker ta skupina ni bila vključena v klinična testiranja in zato obstaja zelo malo podatkov o učinkovitosti in varnosti cepiv za to populacijo. Obstaja pa že nekaj novih raziskav, ki zaenkrat kažejo, da so mRNA cepiva za nosečnice varna.

V Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu nosečnicam že svetujejo cepljenje proti koronavirusni bolezni, v drugih državah po svetu pa se nosečnice zaenkrat za cepljenje odločajo same. To seveda storijo po posvetu s svojim zdravnikom, s katerim pretehtajo morebitne prednosti in tveganja, ki jih cepljenje lahko prinese, glede na njihovo potencialno tveganje ob izpostavljenosti virusu, ali glede na predhodno patološko stanje, ki bi v primeru okužbe njihovo stanje lahko poslabšalo.

---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina.
---
Preberite tudi:

- Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

-
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

- Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

- Ali imajo koronacepiva res več stranskih učinkov?

- Katoličani in teorije zarote

- Afriko je treba precepiti

- Koronacepljenje: poziv k večji vpletenosti krajevnih Cerkva

- Cepiva: zaupajte naši presoji, spodbuja Vatikan

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh